Postup přípravy
Když jednou zkusíte upéct domácí pečivo, a ještě k tomu se vám povede, budete to zkoušet znovu a znovu… 🙂
Na 16 kousků budeme potřebovat:
- 320 vlažné vody
- 20 g droždí
- 200 g žitné mouky
- 200 g pšeničné mouky
- 1 lžíce octa
- 1 lžíce soli
- 1 lžička cukru
- 1 lžička kmínu
- 1 lžička semínek lnu
- 1 lžička fenyklu
Na posyp: kmín, sezam, len
Postup:
Pokud máme pekárnu na chleba nebo robota, značně nám to ušetří práci. Pokud ne, nezbývá, než zadělat těsto ručně. Do vody rozdrobíme droždí a přidáme cukr. Necháme pár minutek stát. Přidáme mouku, koření, sůl, ocet a zaděláme těsto. Bude se trochu lepit. Bude-li moc řídké, přidáme trošku mouky. Necháme 1,5 hodiny kynout. Potom z těsta vyválíme váleček, rozkrájíme na 16 kousků a utvoříme dlaněmi malé válečky. Pokud nevadí, že se k sobě budou tulit, vejdou se na jeden plech. Pokud chcete solitéry, vezměte plechy dva. Dalamánky vyskládáme na plech na pečící papír, přikryjeme utěrkou a necháme je ještě 3/4 hodiny odpočívat. Potom je zubatým nožem v půlce nakrojíme, potřeme pomocí mašlovačky vlažnou vodou, posypeme semínky a dáme do trouby.
Troubu si předem pořádně rozpálíme, a to na 250 st. C. Na dno trouby dáme vyšší plech s vařící vodou a dalamánky 5 minut zapečeme. Potom troubu otevřeme, aby se vzduch zchladil a dopečeme při 180 st. C dalších cca 14 minut dozlatova.