Ingredience
- 350 g hladká mouka
- 330 ml vlažná voda
- 150 g žitná mouka
- 1 droždí sušené
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžička cukr
- 1 lžička sůl
- 1 lžička kmín
- 0,3 lžičky anýz
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Do vlažné vody nasypeme droždí a necháme chvíli rozpustit. Ostatní suroviny nasypeme a nalijeme do mísy, přidáme rozpuštěné droždí a zaděláme hladké, tvárné těsto. Ideálně pomocí kuchyňského robotu. Necháme hodinu nakynout. |
2 Hotovo | Z nakynutého těsta utvoříme bochánek, přemístíme na plech vyložený pečícím papírem a necháme ještě 10 minut odpočívat. Ruce si namočíme vodou a bochánek pohladíme. Do kastrolku dáme trošku vody a položíme vedle chleba na plech. Troubu rozpálíme na 200 st. C a chléb v ní 10 minut zapečeme. Po této době troubu necháme chvilku vyluftovat, odstraníme kastrůlek s vodou, snížíme teplotu na 160 st. C a dopečeme ještě asi 30 minut. Je-li hotový, vyzkoušíme poklepáním. Musí znít dutě. |