Ingredience
Těsto
- 200 g hladká mouka
- 200 g semolinamouka z tvrdé pšenice
- 4 vejce
- 1 lžíce olivový olej
- 1 lžička sůl
Náplň
- 200 g ricotta
- 50 g mascarpone
- 20 g sýr parmazánového typunahrubo nastrouhaný
- 3 plátky parmská šunka
- 1 malá větvička rozmarýn
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Máslová omáčka
- 80 g máslo
- 30 g sýr parmazánového typu
- 15 lístků šalvěj
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Obě mouky smícháme se solí a následně i vejci a olejem. Zpracujeme velmi tuhé, ale pružné těsto. Zabalíme jej do fresh fólie a necháme aspoň půl hodiny odležet. Pak z těsta vyválíme tenké placky a nakrájíme na 8 cm široké pruhy. Ideálně se k této fušce hodí těstovinový strojek. Těsto v tom případě rozdělíme na několik kousků. Dlaněmi splácneme na placky a ty následně strojkem několikrát protáhneme. Postupně utahujeme kolečko, aby pláty byly stále tenčí. Pokud není protlačený plát hladký, přeložíme jej a opět několikrát protlačíme. |
2 Hotovo | Připravíme si náplň. V misce smícháme mascarpone s ricottou, jemně nastrouhaným parmazánem a na kostičky nakrájenou šunkou. Osolíme, opepříme a přisypeme na droboučké kousíčky nakrájenou rozmarýnu. |
3 Hotovo | Polovinu plátů rozložíme po desce kuchyňské linky a po 8 cm od sebe klademe lžící doprostřed plátů kopečky náplně. Prstem namočeným ve vodě všechny kopečky obkroužíme a zvlhčíme. Prázdné pruhy položíme přes ty naplněné a prsty mezi kopečky přitlačíme. V případě, že vlastníme tvořítko-vykrajovátko, vykrájíme ravioly. V opačném případě rozkrájíme rádýlkem nebo nožem a okraje připevníme zoubky vidličky. |
4 Hotovo | Ravioly uvaříme v osolené vroucí vodě cca 5-6 minut. Hotové vylovíme děrovanou naběračkou a přendáme do připravené máslové omáčky. Obalíme je v ní a podáváme. |
5 Hotovo | V mezičase si rozehřejeme v malé pánvičce máslo, necháme zpěnit a rozvonět. Přihodíme šalvějové lístky, strouhaný parmazán a okořeníme pepřem. Rozehřejeme a důkladně promícháme. |