Ingredience
- 1 přední vepřové koleno
- 30 g mražený hrášek
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 cibule
- 1 stroužek česnek
- 10 kuliček celý pepř
- 5 kuliček nové koření
- 3 bobkový list
- cca 1 lžička sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Koleno důkladně omyjeme čistou vodou, ideálně kartáčkem. Pak vložíme do co nejmenšího hrnce, kam se koleno vejde. Zalijeme vodou a přivedeme rychle k varu. Vaříme asi 2 minuty a vodu slijeme. Hrnec vytřeme ubrouskem úplně dočista. |
2 Hotovo | Koleno opět zalijeme studenou vodou, přidáme koření, sůl, oloupanou cibuli a česnek. Tentokrát už přivedeme k varu zvolna, zaklopíme pokličkou a vaříme velmi mírným varem (ze stupnice 14 na 3) 3 hodiny. Po této době přidáme ke kolenu oloupanou celou mrkev s petrželí a vaříme dokud zelenina nezměkne (nemá být rozblemcaná). |
3 Hotovo | Nyní zeleninu vyndáme na talíř a koleno na prkénko. Z kolena odkrojíme kůži a vrátíme jí do vývaru. Ještě společně půl hodiny povaříme. Zatím mrkev s petrželí nakrájíme na kostičky a odložíme do misky. Libové maso obereme od kosti a nakrájíme na kousky, které odložíme do jiné misky. |
4 Hotovo | Z vývaru vyjmeme kůži a zcedíme přes cedník vyložený plátýnkem do čistého kastrolu. Zakryjeme pokličkou a necháme zcela vystydnout. Ze ztuhlého vývaru sebereme tuk, který se usadil na hladině a rozehřejeme jej na plotýnce, aby získal tekutou konzistenci. Nemusíme už vařit. Ovšem jen v případě, že důkladně ztuhnul. V opačném případě bychom vývar ještě zredukovali při silnější teplotě. |
5 Hotovo | Do rozehřátého vývaru nasypeme propláchnutý hrášek. Do mističek nebo pekáčku rozložíme maso a zeleninut a přelijeme zahřátou tekutinou. Zakryjeme fresh fólií a necháme zatuhnout v lednici. Před podáváním mističky ponoříme na krátkou dobu do teplé vody a vyklopíme na talíře. |
6 Hotovo | Pokapeme jablečným octem zředěným vodou a ozdobíme cibulí. Podáváme s chlebem. |