Ingredience
Korpus
- 200 g polohrubá mouka
- 150 g červená řepa
- 120 g máslo
- 100 g cukr krupice
- 3 vejce
- 2 lžičky prášek do pečiva
- kůra z bio citrónu
- vanilka
- špetka sůl
Krém
- 200 g ricotta
- 180 g tvaroh se smetanou
- 80 ml šlehačka
- 30 g moučkový cukr
A ještě
- 60 g mandle
- 14 jahody
- 3 lžíce levandulový sirup
Postup přípravy
Na zvlhčení povrchu dortu jsem použila levandulový sirup. Není to samozřejmě nutné, můžete pokapat třeba i trochu alkoholem, ale levandule dodá dortu úžasnou kořeněnou chuť.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si omyjeme řepu, odstraníme kořínky, zabalíme do alobalu a upečeme doměkka, cca 50 minut. Tohle uděláme klidně den předem. Vychladlou řepu pak oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. |
2 Hotovo | Máslo a vejce vyndáme z lednice aspoň hodinku před samotnou přípravou, aby vše mělo pokojovou teplotu. Potom odměříme máslo a cukr a v kuchyňském robotu vyšleháme do světlé pěny. Jeden po druhém zašleháme žloutky. Zvlášť si ušleháme bílky se špetičkou soli na tuhý sníh. |
3 Hotovo | V této fázi práce kuchyňských pomocníků skončila. Mouku přesejeme přes jemné síto, smícháme se špetičkou soli a kypřícím práškem. Do máslové směsi stěrkou opatrně vmícháme citrónovou kůru, vanilku a po částech stejně opatrně nastrouhanou řepu. Poté po lžících mouku a úplně nakonec zlehounka po částech bílkový sníh. |
4 Hotovo | Dortovou formu po dně vyložíme pečícím papírem, uchytíme boční obručí a strany vymažeme máslem. Těsto přemístíme do formy a stěrkou roztáhneme od středu do stran, protože v prostředku dort trochu naběhne. |
5 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut. Po této době do středu zapíchneme špejli, abychom zjistili, zda je dort upečený. Upečený vytáhneme z trouby a necháme 20 minut vydýchat. Pak odstraníme boční obruč a dort necháme vystydnout úplně (aspoň 2 hodiny nebo třeba i přes noc). Povrch pokapeme levandulovým sirupem. |
6 Hotovo | Madle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Osušíme, posekáme na kousky a nasucho opražíme na pánvi. Necháme vychladnout. Ricottu, tvaroh, šlehačku a cukr stěrkou vymícháme na hladký krém. Na vychladlý korpus krém nanášíme lžící a ležérně uhladíme. Posypeme opraženými mandlemi a ozdobíme jahodami. |