0 0
Dort z červené řepy

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Korpus
200 g polohrubá mouka
150 g červená řepa
120 g máslo
100 g cukr krupice
3 vejce
2 lžičky prášek do pečiva
kůra z bio citrónu
vanilka
špetka sůl
Krém
200 g ricotta
180 g tvaroh se smetanou
80 ml šlehačka
30 g moučkový cukr
A ještě
60 g mandle
14 jahody
3 lžíce levandulový sirup

Dort z červené řepy

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Červená řepa patří mezi nejzdravější zeleninu. Kromě toho, že má spoustu pozitivních vlastností co se zdraví týká, prospívá i pleti a vlasům.

  • 90 min
  • Porcí: 14
  • Středně náročné

Ingredience

  • Korpus

  • Krém

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Na zvlhčení povrchu dortu jsem použila levandulový sirup.  Není to samozřejmě nutné, můžete pokapat třeba i trochu alkoholem, ale levandule dodá dortu úžasnou kořeněnou chuť.

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Začneme tím, že si omyjeme řepu, odstraníme kořínky, zabalíme do alobalu a upečeme doměkka, cca 50 minut. Tohle uděláme klidně den předem. Vychladlou řepu pak oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle.

2
Hotovo

Máslo a vejce vyndáme z lednice aspoň hodinku před samotnou přípravou, aby vše mělo pokojovou teplotu. Potom odměříme máslo a cukr a v kuchyňském robotu vyšleháme do světlé pěny. Jeden po druhém zašleháme žloutky. Zvlášť si ušleháme bílky se špetičkou soli na tuhý sníh.

3
Hotovo

V této fázi práce kuchyňských pomocníků skončila. Mouku přesejeme přes jemné síto, smícháme se špetičkou soli a kypřícím práškem. Do máslové směsi stěrkou opatrně vmícháme citrónovou kůru, vanilku a po částech stejně opatrně nastrouhanou řepu. Poté po lžících mouku a úplně nakonec zlehounka po částech bílkový sníh.

4
Hotovo

Dortovou formu po dně vyložíme pečícím papírem, uchytíme boční obručí a strany vymažeme máslem. Těsto přemístíme do formy a stěrkou roztáhneme od středu do stran, protože v prostředku dort trochu naběhne.

5
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut. Po této době do středu zapíchneme špejli, abychom zjistili, zda je dort upečený. Upečený vytáhneme z trouby a necháme 20 minut vydýchat. Pak odstraníme boční obruč a dort necháme vystydnout úplně (aspoň 2 hodiny nebo třeba i přes noc). Povrch pokapeme levandulovým sirupem.

6
Hotovo

Madle spaříme vroucí vodou a oloupeme. Osušíme, posekáme na kousky a nasucho opražíme na pánvi. Necháme vychladnout. Ricottu, tvaroh, šlehačku a cukr stěrkou vymícháme na hladký krém. Na vychladlý korpus krém nanášíme lžící a ležérně uhladíme. Posypeme opraženými mandlemi a ozdobíme jahodami.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Karbanátky z červené řepy
další
Přírodní vepřový řízek s mrkvovým pyré
předchozí
Karbanátky z červené řepy
další
Přírodní vepřový řízek s mrkvovým pyré

Přidejte svůj komentář