Ingredience
- 220 g červená řepa
- 200 g jemné ovesné vločky
- 120 g jablko
- 75 g olej
- 70 g třtinový cukr
- 50 g jablečný koncentrát
- 50 g špaldová mouka celozrnná
- 2 vejce
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 1 lžička jedlá soda
- 1 lžička prášek do pečiva
- 1 lžička skořice
- vanilka
- špetka sůl
Poleva
- 150 g měkký tvaroh
- 80 g čerstvý sýr typ Philadelphia
- 2 lžíce javorový sirup
A ještě
- 4 lžíce meruňková marmeláda
- 3 lžíce rum Legendario
Na ozdobení
- 20 pekanové ořechy
- 2 fíky
- 1 lžíce javorový sirup
- máta
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Vločky pomeleme v elektrickém sekáčku nebo mixéru. Řepu a jablíčko omyjeme a nastrouháme na jemném struhadle nebo také posekáme v sekáčku. Dáme je do mísy. Přidáme jablečný koncentrát, olej, cukr, vejce, citrónovou šťávu, sůl, skořici, vanilku a promícháme. Přisypeme vločky smíchané se špaldovou moukou, sodou a práškem do pečiva. Už jen rychle zamícháme s tekutou částí. |
2 Hotovo | Pekáček vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Těsto do ní vylijeme a stěrkou rozetřeme do krajů. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 30 minut. |
3 Hotovo | Legendario nalijeme do skleničky a pomocí mašlovačky upečený korpus zvlhčíme. Necháme vsáknout a potřeme marmeládou. Tvaroh smícháme se sýrem a javorovým sirupem. Když korpus vychladne, potřeme jej polevou. Pekany nasucho opražíme na pánvi a zakápneme javorovým sirupem. Pak je rozdělíme "na porce". Fíky omyjeme, odkrojíme stopku a nakrájíme na měsíčky. Ozdobíme porce a přidáme kousek máty. |