Ingredience
Polévka
- 700 g dýně HokaidóHokaidó jako jediná dýně není potřeba loupat
- 20 g máslo
- 2 kostky zeleninový bio bujón
- 1 ks cibule
- chilli koření
- pepřčerstvě mletý
- dle chuti sůl
Knedlíčky
- 100 g dýňová semínka
- 70 g máslo
- 50 g ovesné vločky
- 1 ks vejce
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1/2 lžičky muškátový oříšeknastrouhat
- dle chuti sůl
Na ozdobu
- dýňový olej
- bylinky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo 10 - 15 min | Dýni omyjeme, rozkrojíme, zbavíme stopky a semínek a rozkrájíme na kostky. Pokud máme Hokaidó, nemusíme jí loupat. Na másle zpěníme cibuli, přidáme pokrájenou dýni, chvilku opékáme a zalijeme litrem a čtvrt vroucí vody. Přidáme bujóny, čerstvě mletý pepř, chilli a vaříme doměkka. Cca 10-15 minut. |
2 Hotovo | Mezitím si v mixéru nebo el. sekáčku rozsekáme dýňová semínka a vločky, každé zvlášť, na sypkou „krupici“. Rozehřejeme máslo, přidáme do něj nastrouhaný muškátový oříšek, sůl a přilijeme k sypké směsi. Vmícháme vejce a ochutíme citrónovou šťávou. Necháme pár minutek odstát a ukoulíme kuličky (vyšlo mi jich 20 ks). Uvaříme je zvlášť ve vroucí vodě dokud nevyplavou. To bude trvat tak 3 minuty. |
3 Hotovo | Uvařenou dýni i s vodou rozmixujeme. Bude-li polévka moc hustá, můžeme jí naředit vodou z kuliček. Hotovou polévku případně dochutíme solí. Na talíři zdobíme kuličkami a dýňovým olejem. |
4 Hotovo | Přiraveno exkluzivně pro časopis Zdravé recepty. |