Ingredience
Gnocchi
- 700 g dýně Hokaidó
- 210 g hladká mouka
- 80 g čedar
- 1 ks vejce
- sůl
- mletý pepř
- 1 lžíce olivový olejdo vody na vaření
Omáčka
- 70 g máslo
- 25 lístků šalvěj
- 5 stroužků česnek
- 1 lžíce olivový olej
- pepřčerstvě mletý
Na posypání
- parmazán
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Dýni za pomoci kartáčku omyjeme teplou vodou. Rozkrojíme, vydlabeme semínka a dýni i se slupkou rozkrájíme na větší kousky. Na plech roztáhneme pečící papír a na něj rozmístíme kousky dýně. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. C doměkka, cca 20 minut. |
2 Hotovo | Upečenou dýni necháme chvilku zchladnout a rozmixujeme na kaši nebo rozsekáme v elektrickém sekáčku. Přidáme jemně nastrouhaný nebo v sekáčku posekaný sýr. Přisypeme mouku, osolíme, opepříme a rozklepneme vejce. Zpracujeme nelepivé, velmi příjemné těsto. |
3 Hotovo | Rozdělíme na 3 kusy a vyválíme válečky o průměru 2 cm. Nakrájíme na menší špalíčky, ukoulíme z nich kuličky a vidličkou namáčenou v mouce trochu rozmáčkneme. |
4 Hotovo | Uvaříme postupně v dostatečném množství osolené vody s kapkou oleje. Vaříme 2 minuty od doby, kdy vyplavou na hladinu. |
5 Hotovo | Mezitím oloupeme a posekáme česnek a orestujeme jej na másle se lžící oleje. Když začne chytat zlatavou barvu, přisypeme posekanou šalvěj a ještě pár vteřin zahříváme. |
6 Hotovo | Uvařené gnocchi vylovíme děrovanou naběračkou nebo cedníkem z vody a okapané přendaváme do šalvějového másla. Promícháme a servírujeme na talíře, kde je sypeme nahrubo nastrouhaným sýrem parmazánového typu. |