Ingredience
- 850 ml zeleninový vývarpříp. 3 rozvařené zeleninové bio bujóny
- 350 g rýže Arborio
- 300 g dýně Hokaidó
- 40 g parmazán
- 40 g máslo
- 3 stroužky česnek
- 1,5 dl bílé víno
- 1 ks cibule
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 1 větvička rozmarýn
- hrst pistácievyloupaných
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Svaříme si vodu s bujóny nebo ohřejeme vývar. Dýni omyjeme, rozkrojíme, odstraníme semínka a nakrájíme na kostky. Promícháme je s olivovým olejem a upečeme na pekáčku v troubě dozlatova, cca 15-20 minut při 170 st. C. Během pečení zkontrolujeme, aby se nepřipálily a případně je promícháme. |
2 Hotovo | Cibuli nakrájíme na kostičky, česnek na plátky a necháme je orestovat ve větším kastrole na troše oleje. Když zesklovatí, přisypeme suchou rýži, pokrájené jehličky rozmarýny a opečeme ze všech stran, až rýže trošku zprůhlední. Zalijeme vínem, promícháme, přiklopíme pokličkou a necháme minutku vydusit. Podlijeme trochou vývaru, přiklopíme a zase vydusíme. Tak pokračujeme dokud rýže nebude na skus. |
3 Hotovo | Mezitím si nastrouháme sýr. Když už je rýže uvařená akorát, přidáme k ní opečenou dýni, citrónovou šťávu, máslo a 3/4 nastrouhaného sýra. V rýži by mělo zbýt ještě troška vývaru, aby byla mokrá a krémová. Vše zamícháme a ihned servírujeme. Na talíři dozdobíme zbytkem sýra, posekanými pistáciemi a kouskem rozmarýny. |