Ingredience
Falafelky
- 500 g cizrna
- 6 stroužků česnek
- 2 cibule
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 lžičky římský kmín
- velký svazek čerstvý koriandr
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Kari dip
- 1 žlutá paprika
- 1 rajče
- 1 stroužek česnek
- 1 svazek čerstvý koriandr
- 0,3 salátová okurka
- chilli koření
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cizrnu namočíme na 12 hodin do studené vody. Za tu dobu vodu aspoň 1x vyměníme. Za uplynulou dobu z namočené cizrny vodu slijeme a na cedníku ji necháme okapat. Čím míň vody v ní zůstane, tím líp. |
2 Hotovo | Mezitím oloupeme cibuli a česnek a omyjeme koriandr. V mixéru nebo elektrickém sekáčku rozmixujeme namočenou cizrnu, cibuli, česnek, římský kmín a koriandr na padrť. Osolíme, opepříme a okyselíme. Promícháme a ochutnáme. Směs by měla být chuťově trochu výraznější. |
3 Hotovo | V malém kastrolku rozpálíme vyšší vrstvu oleje - falafelky by v něm měly být při smažení celé potopené. |
4 Hotovo | Z hotové směsi tvoříme v dlaních koule velikosti větších blum. Ruce si průběžně oplachujeme vodou, protože jdou potom koule líp tvarovat a nelepí se na ruce. Pořádně je dlaněmi upěchujeme a vkládáme do rozpáleného oleje. Smažíme dozlatova. Pokládáme na papírové ubrousky, abychom odsáli přebytečný tuk. |
5 Hotovo | Připravíme si dip. Z papriky odstraníme semínka a okurku oloupeme. V sekáčku nahrubo rozmixujeme s cibulkou, rajčetem, koriandrem a dochutíme drceným česnekem, solí, pepřem, chilli kořením a citrónovou šťávou. |