Ingredience
Brambory
- 300 g malé brambůrky
- olivový olej
- kmín
- sůl
Fazolky v omáčce
- 300 g zelené fazolky
- 100 g šlehačka
- 25 g máslo
- 2 lžíce špaldová mouka
- sůl
- cukr
- citrónová šťáva
- čerstvý kopr
Vejce
- 2 vejce
- 1 lžička ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambůrky omyjeme kartáčkem, větší přepůlíme a vyskládáme je na pečící papír. Pokapeme olivovým olejem, osolíme a okmínujeme. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a pečeme cca 30 minut. |
2 Hotovo | Fazolky očistíme, nakrájíme na špalíčky a vhodíme do vroucí osolené vody. Vaříme 5 minut a slijeme. V kastrolku rozehřejeme máslo a zasypeme moukou. Upražíme světlou voňavou jíšku. Rozředíme jí troškou horké vody a metličkou rozmícháme, aby se neutvořily žmolky. Povaříme, až vznikne poměrně hustá omáčka. Pak vlijeme smetanu a dvě minutky povaříme. Osolíme, ochutíme cukrem a citrónem, minutku necháme přejít varem a přidáme posekaný kopr a uvařené fazolky. |
3 Hotovo | V jiném kastrolku přivedeme k mírnému varu osolenou a okyselenou vodu. Vejce rozklepneme do dvou mističek. Uprostřed vroucí vody vytvoříme lžící vír a jedno vejce do něj opatrně vyklopíme. Když bílek zbělá, odstrčíme vejce ke straně a rozčeříme vodu na straně druhé. Vyklopíme sem i vejce druhé a povaříme je 2 minuty. |