Ingredience
- 350 g červené fazole
- 250 g čedar
- 80 g ječné kroupynebo slzovka
- 40 g lněné semínko
- 4 stroužky česnek
- 2 ks rohlík
- 2 ks vejce
- 2 ks mrkev
- 2 lžíce majoránka
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- 2 lžíce kremžská hořčice
- 1,5 dl mléko
- 1 velká cibule
- kus celer
- dle chuti sůl
- čerstvě mletý pepř
- celerová nať
- kousek velikosti dopisní známky mořská řasa Kombu
A ještě
- 50 g máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Fazole propláchneme a namočíme přes noc do chladné vody (min. na 8 hodin). Stejně tak kroupy. Druhý den vodu slijeme, doplníme novou a uvaříme doměkka s kouskem mořské řasy. Je dobré počítat s tím, že to může trvat až hodinu a půl. Fazole i kroupy během vaření párkrát zamícháme, aby se nepřichytly ke dnu. Případně doplníme horkou vodu, pokud se vyvaří a můžeme sbírat pěnu, která se na hladině tvoří. V mezičase si uvaříme v troše slané vody také mrkev a celer. |
2 Hotovo | Rohlíky rozlámeme a namočíme do mléka. Měkké fazole společně s cibulí, zchladlou zeleninou, vymačkanými rohlíky, česnekem a sýrem umeleme na masovém strojku. Ochutíme hořčicí, majoránkou, solí a pepřem. Přidáme lněná semínka, rozpuštěné máslo a kroupy a důkladně promícháme. Ochutnáme, případně dochutíme, abychom s chutí byli spokojeni a vmícháme posekanou celerovou nať a vejce. |
3 Hotovo | Formu na biskupský chlebíček vyložíme pečícím papírem a směs do ní vyklopíme. Po povrchu uhladíme stěrkou, přikryjeme alobalem a 50 minut pečeme při 180 st. C. Pak alobal odstraníme a ještě 20 minut dopečeme dorůžova. Doporučuju krájet až po vychladnutí. |