Ingredience
- 255 g nakládané nebo vařené červené fazole
- 210 g vařené ječné kroupy
- 140 g cuketa
- 20 g strouhanka
- 20 g jemné ovesné vločky
- 2 stroužky česnek
- 1 vejce
- 1 lžíce plnotučná hořčice
- 1 lžíce lahůdkové sušené droždí
- 1 lžíce majoránka
- sůl
- muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
A ještě
- na obalení strouhanka
- na smažení řepkový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Fazole, pokud použijeme suché, propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Ráno vodu vyměníme a fazole uvaříme doměkka, cca 1,5 hodiny (doporučuji vařit celý sáček a zbylé okapané fazole rozdělit do mikroténových sáčků, zabalit a zamrazit na příště). Stejně naložíme i s kroupami. |
2 Hotovo | Cuketu omyjeme, osušíme a nastrouháme na jemném struhadle. Osolíme jí, promícháme a necháme okapat na cedníku. Následně ještě lžící vyždímáme. Uvařené (nebo naložené) fazole a kroupy také necháme okapat a pak rozmixujeme v sekáčku nebo pomeleme na strojku. Smícháme s cuketou, vejcem, vločkami, strouhankou, droždím, kořením, hořčicí a solí. Doladíme dle vlastní chuti. |
3 Hotovo | Ze směsi utvoříme 10 karbanátků, které pevně zmáčkneme v dlaních a obalíme ve strouhance. Usmažíme na pánvi na troše oleje z obou stran dozlatova. Podáváme třeba s bramborovým salátem. |