Ingredience
- 500 g vařené velké bílé fazolecca 200 g v sušeném stavu
- 4 ks nové koření
- 3 lžíce kokosový olej
- 3 lžíce sojová omáčka
- 2 ks bobkový list
- 1 lžička lahůdkové sušené droždí
- z 1/2 citrónová šťáva
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- mletý kmín
- muškátový oříšek
A ještě
- 1 ks cibule
- lahůdková cibulka
- kus celer
- olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Den předem opláchneme a namočíme fazole do chladné vody a necháme stát 12 hodin. Potom vodu vyměníme, přidáme bobkové listy a nové koření a fazole uvaříme do změknutí. |
2 Hotovo | Zatímco se nám fazole vaří, nakrájíme cibuli a celer na maličké kostičky. V pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájený celer a kmín a na mírném ohni restujeme do doby, než se začne celer maličko barvit dozlatova. Zakapeme trošičkou sojovky, promícháme a přendáme okapat na ubrousek. Pánev vytřeme ubrouskem a na oleji dorůžova osmažíme i cibuli s kmínem. |
3 Hotovo | Uvařené fazole i s trochou vody přendáme do vysoké nádoby, zalijeme rozehřátým kokosovým olejem, citrónovou šťávou, osolíme, opepříme, ochutíme muškátovým oříškem a droždím a ponorným mixérem rozmixujeme na hladkou hmotu. Tři čtvrtiny orestované zeleniny zamícháme do rozmixovaných fazolí. |
4 Hotovo | Mažeme na plátky chleba a posypeme zbylou zeleninou. Navrch ozdobíme nakrájenou lahůdkovou cibulkou. |
5 Hotovo | Připraveno exkluzivně pro časopis Bylinky revue. |