Ingredience
- 1000 ml zeleninový vývarnebo 2 bio zeleninové bujóny
- 150 ml bílé víno
- 80 g máslo
- 4 cibulevelké
- 2 stroužky česnek
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 lžíce třtinový cukr
- 1 lžíce olej
- 1 větvička rozmarýna
- 1 větvička tymián
- 1 větvička šalvěj
- sůl
- čerstvě mletý pepř
A ještě
- celozrnný toustový chléb
- olivový olej
- sýr Gruyerenebo jiný tvrdý
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | V kastrolu rozpustíme polovinu másla se lžící oleje. Cibule oloupeme, v půlce překrojíme a nakrájíme na nudličky. Nasypeme je k máslu a přidáme plátky česneku. Zasypeme cukrem a promícháme. Za častého míchání restujeme, až je cibule zlatá. To je opravdu důležité, aby měla polévka krásnou zlatou barvu. Nesmí se však spálit! |
2 Hotovo | |
3 Hotovo | Během restování cibule zpěníme v malém kastrůlku zbytek másla, zaprášíme moukou a usmažíme zlatavou, voňavou jíšku. Necháme trochu zchladnout a pak vmícháme do polévky. Polévku povaříme asi 15 minut. Odstraníme bylinky. |
4 Hotovo | Toustové chlebíky rozkrojíme na trojúhelníky, potřeme olejem a opečeme na pánvi. Opečené položíme na porce polévky a posypeme nastrouhaným sýrem. Krátce zapečeme pod rozpáleným grilem anebo flambovací pistolí. |