Ingredience
- 130 g mražený špenát listyšpalíčkový
- 80 g Gouda
- 60 ml smetana na vaření
- 20 g máslo
- 6 vejce
- 6 sušená rajčata
- 2 stroužky česnek
- 1 cibule
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli a česnek nasekáme nadrobno. Do pánve s kovovým madlem (anebo madlem, které jde sundat) nalijeme trochu olivového oleje. Cibuli s česnekem na něm orestujeme dosklovata. Přisypeme špalíčky mraženého špenátu, přidáme máslo a pokrájená rajčata. Zvolna zahříváme, až se špenát rozpustí. |
2 Hotovo | Do nádobky rozklepneme vejce, přilijeme smetanu, lehce osolíme, opepříme a přidáme polovinu nastrouhaného sýra. Vidličkou důkladně rozšleháme. |
3 Hotovo | Do pánve nalijeme vaječnou směs a promícháme, aby se všechny ingredience promísily. Od této doby už nemícháme. Necháme na plotně, na nižší než poloviční teplotě, ztuhnout "od spodu". Rozehřejeme troubu na gril nebo horní ohřev na 180 st. C. Mřížku nastavíme do horní třetiny. Když se na povrchu frittaty začnou tvořit kráterky, pánev vložíme do trouby. Pečeme cca 3 minuty a posypeme zbytkem strouhaného sýra. Dopečeme dozlatova, cca 8 minut. |
4 Hotovo | Pánev vytáhneme z trouby (pozor, rukojeť pálí!!) a stěrkou ulovníme od krajů. Nakrájíme na výseče a podáváme. |
5 Hotovo | Pokud nemáme pánev s odjímatelnou nebo kovovou rukojetí, použijeme pánev s nepřilnavým povrchem a frittatu v polovině obrájíme pomocí talíře nebo druhé pánve. Tento způsob není tak komfortní :) |