Ingredience
Gnocchi
- 500 g brambory
- 110 g hladká mouka
- 1 vejce
- větší špetka sůl
Omáčka
- 2 kuřecí prsa
- 1 vanička čerstvý špenát
- 300 ml šlehačka
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Na ozdobení
- sýr parmazánového typu
- bazalka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory důkladně omyjeme a uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Cca 15 minut - brambor by zapíchnuté špejli měl klást ještě mírný odpor. Pak ještě horké oloupeme a prolisujeme přes bramborový lis. Anebo umeleme na masovém strojku či nastrouháme na jemném struhadle. |
2 Hotovo | Do kastrolu dáme vařit osolenou vodu. |
3 Hotovo | Na vál si nasypeme část odvážené mouky, na ní vyklopíme brambory a doprostřed klepneme vajíčko. Zbytek mouky nasypeme navrch a lehce osolíme. Velmi rychle a jemně zpracujeme těsto. Uválíme váleček, rozdělíme na 4 části. Každou pak na ploše jemně pomoučené hrubou moukou rozválíme na "žížalu" o průměru cca 1,5 cm a nakrájíme na špalíčky. Velmi rychle ukoulíme kuličky a vidličkou lehounkým tahem směrem k sobě na kuličkách utváříme "záseky", na kterých lépe drží omáčka. |
4 Hotovo | Ve vroucí vodě po částech gnocchi uvaříme. Hotové jsou, když vyplavou na povrch. Poté je okamžitě vylovíme děrovanou naběračkou na tácek. Pokud už v té době máme hotovou omáčku, můžeme je rovnou přendavat do ní. |
5 Hotovo | Kuřecí prsa očistíme od tučných kousků a blanek a nakrájíme na nudličky. Špenát opláchneme, důkladně osušíme utěrkou a nakrájíme na kousky. Cibuli a česnek posekáme. Do pánve nalijeme trošku oleje a cibuli s česnekem na něm orestujeme dosklovata. Přihodíme maso, osolíme, opepříme a krátce orestujeme, až se zatáhne. Přisypeme špenát, zarestujeme a zalijeme šlehačkou. Krátce prohřejeme. Smícháme s gnocchi. Na talířích posypeme strouhaným sýrem a ozdobíme bazalkou. |