0 0
Gomasio

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

100 g sezam
0,75 lžičky mořská sůl

Gomasio

Trendy:
  • 5 a méně!
  • Bezlepkové recepty
  • Snadné a rychlé recepty
  • Zdravé recepty
Kuchyně:

Neutralizuje kyseliny v těle, posiluje nervy i trávení
a zvyšuje imunitu. Obsahuje spoustu vápníku a pomáhá při těhotenské nevolnosti.

  • 10 min
  • Snadné

Ingredience

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Na pánvi při mírnější teplotě nasucho opražíme sůl, přisypeme semínka a pod důslednou kontrolou (aby se nespálila a nezhořkla) pražíme, až začnou lehounce růžovět a vonět. Zkoušku provedeme rozmáznutím pár semínek mezi prsty. Jdou-li rozmáznout lehce, přesypeme je do misky suribachi a dřevěným tloukem utřeme o stěny, až je jich asi 3/4 rozetřená. Kdo nemá suribachi (lze koupit přes internet za cca 400 Kč), může semínka posekat v elektrickém sekáčku nebo utlouct v hmoždíři, ale tato příprava není úplně ideální. Pokud chceme gomasio na léčivé účely, je lepší pořídit suribachi. Třením se sezamový olej spojí se solí a vytvoří harmonickou směs.

2
Hotovo

Gomasio necháme zcela vychladnout a přesypeme do uzavírací sklenice. V lednici vydrží 14 dní. Používáme na posypání rýže, zeleniny, salátů nebo třeba chleba s máslem. Jedná se o slané léčivé dochucovadlo (k použití za studena), a tak bychom neměli denně spořádat víc než 1 lžíci (ale je to těžké :D).

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Banana bread – banánový chlebíček
další
Bramborové gnocchi
předchozí
Banana bread – banánový chlebíček
další
Bramborové gnocchi

Přidejte svůj komentář