Ingredience
- 100 g sezam
- 0,75 lžičky mořská sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Na pánvi při mírnější teplotě nasucho opražíme sůl, přisypeme semínka a pod důslednou kontrolou (aby se nespálila a nezhořkla) pražíme, až začnou lehounce růžovět a vonět. Zkoušku provedeme rozmáznutím pár semínek mezi prsty. Jdou-li rozmáznout lehce, přesypeme je do misky suribachi a dřevěným tloukem utřeme o stěny, až je jich asi 3/4 rozetřená. Kdo nemá suribachi (lze koupit přes internet za cca 400 Kč), může semínka posekat v elektrickém sekáčku nebo utlouct v hmoždíři, ale tato příprava není úplně ideální. Pokud chceme gomasio na léčivé účely, je lepší pořídit suribachi. Třením se sezamový olej spojí se solí a vytvoří harmonickou směs. |
2 Hotovo | Gomasio necháme zcela vychladnout a přesypeme do uzavírací sklenice. V lednici vydrží 14 dní. Používáme na posypání rýže, zeleniny, salátů nebo třeba chleba s máslem. Jedná se o slané léčivé dochucovadlo (k použití za studena), a tak bychom neměli denně spořádat víc než 1 lžíci (ale je to těžké :D). |