Ingredience
- 300 g losos
- 10 g máslo
- 2 lžíce bílé víno
- citrónová šťáva
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- olivový olej
Bramborová kaše
- 5 brambory
- mléko
- máslo
- sůl
A ještě
- 20 g sýr parmazánového typu
- 3 lžíce mražený hrášek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si oloupeme brambory, rozkrájíme na čtvrtiny a uvaříme v osolené vodě doměkka. |
2 Hotovo | Parmazán nastrouháme na jemném struhadle a navrstvíme jej na pečící papír do tvaru placky. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C a upečeme, až začnou okraje jemně růžovět. Bude to trvat cc 8 minut. Pak vytáhneme z trouby a necháme zchladnout. Upečenou vychladlou placku nalámeme na kousky a ozdobíme jimi kaši na talíři. |
3 Hotovo | Rybu otřeme vlhkým ubrouskem, pokapeme bohatě citrónovou šťávou, osolíme a okořeníme. Nakrájíme na porce. Do rozpálené grilovací pánve nalijeme trochu oleje a vložíme do něj porce ryby. Nejprve kůží dolů. Opékáme cca 3-4 minuty (na řezu uvidíme, jestli je ryba už do poloviny propečená) a porce obrátíme. Opékáme další cca 3 minuty z druhé strany. Opečené porce přendáme na nahřátý horký talíř, do výpeku kápneme trošku bílého vína, které za chviličku vysyčí. Potom přidáme máslo a necháme rozpustit. Rybu touto šťávičkou na talířích pokapeme. |
4 Hotovo | V malém kastrolku přivedeme k varu osolenou vodu a vhodíme do ní hrášek. Vaříme jen minutku a slijeme. |
5 Hotovo | Zatímco se nám opékají ryby, ohřejeme mléko a rozehřejeme máslo na kaši. Z brambor slijeme vodu, dáme do nich máslo a rozšťoucháme. Pak postupně přiléváme horké mléko a šťoucháme na požadovanou hustotu. |