Ingredience
Hamburger
- 800 g hovězí přední maso
- 1 lžíce worchester
- 1 žloutek
- 1 vrchovatá lžička dijonská hořčice
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 8 pátků čedar
Na ozdobení
- 4 listy salát římský
- 4 rajčata
- 2 kyselá okurka
- 1 červená cibule
- kečup
- majonéza
Americké brambory
- 12 menší brambory
- 1 lžíce olej
- 0.5 lžičky jablečný ocet
- drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Dip
- 60 g majonéza
- 60 g zakysaná smetana
- 0.25 červená cibule
- 0.5 kyselá okurka
- citrónová šťáva
- agáve sirup
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy
Hamburgery jsem grilovala v kontaktním grilu 5 minut + 1 minutu se sýrem. Americké brambory jsem fritovala v horkovzdušné fritéze 18 minut při 200 st. C.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si nameleme maso. Očistíme nadbytečné blány, maso nakrájíme na kostky a pomeleme v masovém mlýnku. Neodkrajujeme všechny tučné kousky, v mase by jich mělo zůstat cca 20%, aby byl hamburger šťavnatý. |
2 Hotovo | Přidáme žloutek, worchester, hořčici, sůl a pepř a důkladně promísíme. Maso rozdělíme na 4 části, ze kterých utvoříme větší placičky silné cca 2,5 cm. Párkrát si je přehodíme v dlaních a poplácáme, abychom z nich vyhnali případné vzduchové kapsy. Položíme je na tácek, překryjeme fresh fólií a necháme odpočinout v lednici. |
3 Hotovo | Oloupeme brambory, nakrájíme na měsíčky, zalijeme vodou a necháme pár minut vylouhovat. Pak zcedíme, brambory důkladně osušíme v čisté utěrce a nasypeme zpět do utřené misky. Zakápneme lžící oleje a pár kapkami jablečného octa, osolíme, okmínujeme a opepříme. Mísou chvilku třeseme, aby se všechny brambory rovnoměrně obalily. Pak je vysypeme do košíku horkovzdušné fritézy a při 200 st. C cca 18 minut fritujeme. V polovině brambory "prohodíme", aby byly všechny ofritované dozlatova. |
4 Hotovo | Během fritování rozpálíme kontaktní gril na 220 st. C (příp. osmažíme na troše olejem na pánvi z každé strany 3 minuty plus 1 minutu se sýrem). Do rozpáleného vložíme maso a přiklopíme. Grilujeme cca 5 minut, pak odklopíme, na hamburgery položíme po dvou plátcích sýra, nastavíme tak, aby se víko zcela nepoložilo na maso a grilujeme ještě minutu. |
5 Hotovo | Přichystáme dip - smícháme zakysanku s majonézou. Ochutíme solí, sirupem, citrónem a pepřem. Přidáme na droboučko nakrájenou okurku a cibuli (použijeme "krajové bubáky" z cibule připravené na ozdobení hamburgerů). |
6 Hotovo | Nakonec prokrojíme bulky a řeznou plochou položíme na středně vyhřátou pánev. Opečeme dozlatova. Na spodní stranu naneseme kečup, na něj položíme salát, maso, na to dáme lžíci majonézy a lžíci kečupu. Na něj položíme kolečka cibule, okurky a rajčat. Pokapeme ještě trochou kečupu a přiklopíme vrškem bulky. Propíchneme špejlí. Podáváme s bramborami a dipem. |