Ingredience
Hamburgery
- 600 g mix mletého vepřového a hovězího masa
- 3 snítky tymián
- 1 ks vejce
- 1 ks cibule
- 1 lžička dijonská hořčice
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Bulky
- 380 g hladká mouka
- 240 ml směs mléka a teplé vody1:1
- 5 g droždí sušené
- 2 lžíce olej
- 1 lžíce cukr
- 1 lžička sůl
- 1 ks vejcetrošku nechat na potření
- černý sezamna posyp
A navíc
- 2 ks rajče
- miska salát polníček
- majolka
Okurkový salát
- 1/2 salátová okurka
- olivový olej
- citrónová šťáva
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Karamelizovaná cibule
- 2 ks červená cibule
- 1,5 dl červené víno
- 20 g máslo
- 1 stroužek česnek
- chilli koření
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdřív si připravíme těsto na bulky. Do mísy nasypeme mouku a sůl. Do odměrky s vodou a mlékem nasypeme droždí, cukr a promícháme. Nalijeme k mouce, přidáme vejce a olej a zpracujeme hladké těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě hodinu nakynout. Potom těsto rozdělíme na 6 dílů, ukoulíme bulky a položíme na plech vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě 15 minut odpočinout. Potom je potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme sezamovým semínkem. Upečeme v troubě vyhřáté na 170 st. dorůžova, cca 18 minut. |
2 Hotovo | Mleté maso dáme do mísy, přidáme vajíčko, jemně nakrájenou cibuli, odraný tymián, hořčici, pepř a sůl a zpracujeme do celistvé hmoty. Těsto rozdělíme na 6 dílů a utvoříme placaté, poměrně velké hamburgery (opékáním se scuknou). Na grilovací pánvi rozpálíme trochu oleje a hamburgery na něm z obou stran opečeme dozlatova. |
3 Hotovo | Zkaramelizujeme si cibuli. Nakrájíme ji na proužky. Na másle rozpustíme a lehce zkaramelizujeme cukr. Přisypeme pokrájenou cibuli a česnek, osolíme, přidáme chilli dle chuti a chvilku restujeme. Podlijeme červeným vínem a necháme na mírném plameni vydusit. |
4 Hotovo | Okurku nakrájíme podélně na čtvrtiny, vykrojíme semínka a příčně nakrájíme na plátky. Zakapeme olejem a citrónovou šťávou, osolíme, opepříme a necháme pár minut stát. Potom přebytečnou tekutinu slijeme. |
5 Hotovo | Upečené bulky rozkrojíme a řezné strany nasucho opečeme, aby líp odolaly mokré náplni. Na spod narovnáme polníček (milovníci kečupu můžou samozřejmě použít i ten), na něj položíme burger, potřeme majolkou, na ní plátek rajčete, na rajče okurkový salát a úplně navrch cibulová marmeláda. Přiklopíme druhou půlkou bulky a spíchneme hamburgrovou špejlí. |