Ingredience
Hamburger
- 400 g libové mleté hovězí maso
- 2 lžíce máslo
- 1 hrst kopřiva
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Na ozdobu
- 2 hamburgrové bulky
- 2 plátky čedar
- 2 plátky libová slanina
- 2 plátky salát římský
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- 1 rajče
- 1 cibule
- 1 lžička balzamico krém
- 0,5 lžičky cukr krupice
- sůl
Dip
- 100 g majolka
- 100 g zakysaná smetana
- 1 lžička dijonská hořčice
- 1 malá kyselá okurka
- dle chuti citrónová šťáva
- dle chuti sůl
- dle chuti cukr krupice
Hranolky
- 3 bramboryvarný typ B
- řepkový olej
- 1 lžíce ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Nejdříve začneme připravovat hranolky. Ideální by bylo, kdybychom je uvařili den předem. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a namočíme do chladné vody. Vodu několikrát propláchneme pak doplníme vodou čistou, aby sahala tak 3 cm nad hranolky. Osolíme, okyselíme a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Pak hranolky slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme úplně vychladnout. Nejlepší je nechat je v lednici přes noc. Anebo si můžeme takto připravit brambor víc a nechat je zamrazit k následnému osmažení. |
2 Hotovo | Připravíme si karamelizovanou cibuli. Cibuli překrojíme napůl a půlky nakrájíme na proužky. Do kastrolku nalijeme trošičku oleje a cibuli tam nasypeme. Restujeme při střední teplotě za velmi častého míchání. Přidáme trošičku cukru a soli a necháme zezlátnout. Nakonec přimícháme balzamiko. Orestovanou cibuli přendáme na sítko a necháme okapat. |
3 Hotovo | Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme omyté, osušené a pokrájené kopřivy. Zpracujeme důkladně rukama. Z hmoty vytvoříme 4 stejně velké placičky. Na dvě z nich položíme po lžičce másla, přiklopíme zbylými placičkami a ze všech stran přitlačíme. Dlaněmi rozmáčkneme, aby hamburger nebyl příliš vysoký. Smažením se zdrcne. |
4 Hotovo | Na pánvi, ideálně grilovací, rozehřejeme trochu oleje. Spíš při střední teplotě, aby se nám hamburger nespálil zvrchu a uvnitř nezůstal syrový. Do pánve dáme hamburgry a plátky slaniny. Když se slanina opeče, obrátíme jí a dopečeme. Pak vyjmeme a na volné místo položíme opéct rozkrojené hamburgrové housky. Jednu po druhé. Hamburger otočíme a pečeme z druhé strany. Na horní horkou stranu položíme plátky sýra. |
5 Hotovo | Nachystáme dip. Smícháme majolku se zakysanou smetanou, přidáme hořčici a jemně strouhanou okurku. Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. A také si nakrájíme rajče na příčné plátky. |
6 Hotovo | V menším kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje na 180 st. C. Předvařené brambory rozdělíme na 3 části a postupně je osmažíme. Když hranolky vložíme do oleje, musí divoce bublat. Zlatavé hranolky vyjmeme děrovanou naběračkou a přendáme na talíř na ubrousek. Jemně osolíme. Takto osmažíme všechny dávky. Načasujeme to tak, abychom po usmažení hranolek měli vše připraveno a hned je podávaly, aby byly křupavé. |
7 Hotovo | Zatímco se nám smaží hranolky, sestavíme hamburgry. Na opečené spodky housek položíme salát, na něj dáme lžíci dipu, na něj hamburger, ten potřeme hořčicí, na hořčici položíme opečenou slaninu, na ní zkaramelizovanou cibuli, na cibuli plátek rajčete a přiklopíme vrškem housky. Propíchneme špejlí. |
8 Hotovo | Na talíř navrstvíme hranolky, do kalíšku naservírujeme dip a k tomu položíme obložený hamburger. |