0 0
Hamburger s domácími hranolkami

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
Hamburger
400 g libové mleté hovězí maso
2 lžíce máslo
1 hrst kopřiva
čerstvě mletý pepř
sůl
olej
Na ozdobu
2 hamburgrové bulky
2 plátky čedar
2 plátky libová slanina
2 plátky salát římský
2 lžíce plnotučná hořčice
1 rajče
1 cibule
1 lžička balzamico krém
0,5 lžičky cukr krupice
sůl
Dip
100 g majolka
100 g zakysaná smetana
1 lžička dijonská hořčice
1 malá kyselá okurka
dle chuti citrónová šťáva
dle chuti sůl
dle chuti cukr krupice
Hranolky
3 brambory varný typ B
řepkový olej
1 lžíce ocet
sůl

Hamburger s domácími hranolkami

Trendy:
  • Masožrout

Na domácí hranolky je lepší předvařit brambory den předem.

  • 70 min
  • Porcí: 2
  • Středně náročné

Ingredience

  • Hamburger

  • Na ozdobu

  • Dip

  • Hranolky

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Nejdříve začneme připravovat hranolky. Ideální by bylo, kdybychom je uvařili den předem. Brambory oloupeme, nakrájíme na hranolky a namočíme do chladné vody. Vodu několikrát propláchneme pak doplníme vodou čistou, aby sahala tak 3 cm nad hranolky. Osolíme, okyselíme a přivedeme k varu. Vaříme 5 minut. Pak hranolky slijeme, propláchneme studenou vodou a necháme úplně vychladnout. Nejlepší je nechat je v lednici přes noc. Anebo si můžeme takto připravit brambor víc a nechat je zamrazit k následnému osmažení.

2
Hotovo

Připravíme si karamelizovanou cibuli. Cibuli překrojíme napůl a půlky nakrájíme na proužky. Do kastrolku nalijeme trošičku oleje a cibuli tam nasypeme. Restujeme při střední teplotě za velmi častého míchání. Přidáme trošičku cukru a soli a necháme zezlátnout. Nakonec přimícháme balzamiko. Orestovanou cibuli přendáme na sítko a necháme okapat.

3
Hotovo

Mleté maso osolíme, opepříme a vmícháme omyté, osušené a pokrájené kopřivy. Zpracujeme důkladně rukama. Z hmoty vytvoříme 4 stejně velké placičky. Na dvě z nich položíme po lžičce másla, přiklopíme zbylými placičkami a ze všech stran přitlačíme. Dlaněmi rozmáčkneme, aby hamburger nebyl příliš vysoký. Smažením se zdrcne.

4
Hotovo

Na pánvi, ideálně grilovací, rozehřejeme trochu oleje. Spíš při střední teplotě, aby se nám hamburger nespálil zvrchu a uvnitř nezůstal syrový. Do pánve dáme hamburgry a plátky slaniny. Když se slanina opeče, obrátíme jí a dopečeme. Pak vyjmeme a na volné místo položíme opéct rozkrojené hamburgrové housky. Jednu po druhé. Hamburger otočíme a pečeme z druhé strany. Na horní horkou stranu položíme plátky sýra.

5
Hotovo

Nachystáme dip. Smícháme majolku se zakysanou smetanou, přidáme hořčici a jemně strouhanou okurku. Dochutíme solí, cukrem a citrónovou šťávou. A také si nakrájíme rajče na příčné plátky.

6
Hotovo

V menším kastrolu rozpálíme vyšší vrstvu oleje na 180 st. C. Předvařené brambory rozdělíme na 3 části a postupně je osmažíme. Když hranolky vložíme do oleje, musí divoce bublat. Zlatavé hranolky vyjmeme děrovanou naběračkou a přendáme na talíř na ubrousek. Jemně osolíme. Takto osmažíme všechny dávky. Načasujeme to tak, abychom po usmažení hranolek měli vše připraveno a hned je podávaly, aby byly křupavé.

7
Hotovo

Zatímco se nám smaží hranolky, sestavíme hamburgry. Na opečené spodky housek položíme salát, na něj dáme lžíci dipu, na něj hamburger, ten potřeme hořčicí, na hořčici položíme opečenou slaninu, na ní zkaramelizovanou cibuli, na cibuli plátek rajčete a přiklopíme vrškem housky. Propíchneme špejlí.

8
Hotovo

Na talíř navrstvíme hranolky, do kalíšku naservírujeme dip a k tomu položíme obložený hamburger.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Smetanová zeleninová směs s uzeným tempehem a černou rýží
další
Vaječné smaženky
předchozí
Smetanová zeleninová směs s uzeným tempehem a černou rýží
další
Vaječné smaženky

Přidejte svůj komentář