Ingredience
- 750 g červené hlávkové zelí
- 150 g majonéza
- 100 g zakysaná smetana
- 6 kyselé okurky
- 2 šalotka
- 2 lžíce plnotučná hořčice
- cukr krupice
- jablečný ocet
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Zelí nakrouháme na jemné proužky. Zalijeme vroucí vodou a 3-5 minut povaříme. Potom vodu slijeme, zelí propláchneme vodou studenou a necháme okapat. To je snadnější varianta. Druhá je, že zelí trochu prosolíme a rukama ždímeme, až pustí šťávu a zkřehne. Šťávu slijeme. Tímto způsobem zelí zůstane ještě trochu křupavé. Pokud zvolíte variantu číslo dva, uberte soli v zálivce. |
2 Hotovo | V mezičase nadrobno posekáme šalotku. Polovinu okurek nastrouháme na jemném a polovinu na hrubém struhadle. Vše vmísíme do zelí. V misce promícháme majolku se zakysankou, hořčicí, octem, troškou láku z okurek, solí, pepřem a cukrem. Směs ochutnáme a doladíme, aby byla příjemně výrazná. Potom smícháme se zelím a necháme aspoň půl hodiny odležet. |