Ingredience
Hlíva na česneku
- 400 g hlíva ústřičná
- 350 ml zeleninový vývarnebo bio zeleninový vývar svařený s vodou
- 30 g máslo
- 30 g celozrnná pšeničná mouka hladká
- 6 stroužků česnek
- 2 lžíce tmavá sojová omáčka
- 1 cibule
- 1 lžička drcený kmín
- čerstvě mletý pepř
- olej
Bramborové knedlíčky
- 450 g uvařené brambory
- 180 g hrubá mouka
- 80 g dětská krupička
- 8 g prášek ze sušených hub
- 1 žloutek
- 1 lžíce olej
- 1 lžička jablečný ocet
- 2 lžíce do vody na vaření sůl
- 1 lžíce do vody na vaření olej
- 25 g na opečení máslo
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme doměkka, cca 25 minut. Pak je necháme zchladnout a oloupeme (nemusí být zcela studené). Nastrouháme na jemném struhadle, přisypeme veškeré ingredience, přikápneme olej a ocet. Žloutek oddělíme od bílku a přidáme k bramborám. Zaděláme těsto. Ve větším hrnci přivedeme k varu osolenou vodu s troškou oleje. Těsto rozdělíme na dvě části. Pomoučíme si desku stolu. Na něm vyválíme 2 dlouhé válečky o průměru cca 3 cm. Rozkrájíme je na špalíčky asi 2-3 cm velké a ukoulíme kuličky. Hned je co nejrychleji přemístíme do vroucí vody, promícháme a vaříme cca 5 minut. Děrovanou naběračkou je vylovíme do mísy. |
2 Hotovo | Z másla a mouky usmažíme zlatavou jíšku. Cibuli a 2 stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na kostičky. Ve vyšší pánvi rozehřejeme olej a cibuli s česnekem na něm orestujeme dorůžova. Mezitím nakrájíme hlívu na kousky a nasypeme jí k cibuli. Okořeníme pepřem a kmínem. Chvilku opékáme a zalijeme horkým vývarem. Pět minut povaříme a zahustíme vlažnou jíškou. Stále mícháme, aby se nevytvořily hrudky. Pokud by byla omáčka hodně hustá, přikápneme ještě trochu vývaru. Nakonec dochutíme sojovou omáčkou, která jí dodá tmavší barvu, a rozdrcenými zbylými stroužky česneku. Ještě dvě minutky prohřejeme. |
3 Hotovo | Ve vyšší pánvi rozehřejeme na střední teplotě máslo. Až začne chytat oříškovou vůni a barvu, přisypeme uvařené knedlíčky. Pánví párkrát zatřeseme, aby se knedlíčky obalily máslem ze všech stran a můžeme podávat. |
4 komentářů Schovat komentáře
Vypadá to skvěle!
Děkuji 🙂
Nepřidáváte sůl i do těsta? Solíte jen vodu, jestli to chápu správně 🙂 Děkuji! Z bramborového těsta mám vždycky vítr, protože se musí zpracovávat rychle a asi jsem vždy měla šílený recept. Zamatlané ruce, mísa, všechno. Nešlo to a nešlo 🙂 Dnes jsem zkusila tohle těsto podle Vás a super, jela jsem jako drak a nic se nikde nelepilo. Pecka! Akorát konzistence. Díky
To jsem ráda, Iveto, že se Vám s těstem dobře pracovalo. Určitě by bylo o fous chutnější, kdyby se sůl dala přímo do něj. Jenže právě díky soli těsto šíleně rychle řídne. Naopak přidání pár kapek octa (rada od profi kuchaře Zdeňka Křížka) tomu částečně zabrání. Nechci se s tím moc vztekat, tak volím pohodlnější variantu – víc osolit vodu na vaření 😛