Ingredience
Ragú
- 300 g plodnic hlíva ústřičná
- 50 g libová slanina
- 30 g mražený hrášek
- 3 stroužky česnek
- 4 půlky sušená rajčata
- 2 rajčata
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 vrchovatá lžíce máslo
- 1 vrchovatá lžíce hladká mouka
- 1 kostka kuřecí bio bujónnebo vývar
- kousek celer
- 4 kuličky nové koření
- 2 bobkový list
- drcený kmín
- olej
Bramborové knedlíky
- 500 g vařené brambory
- 150 g hrubá mouka
- 100 g dětská krupička
- 1 vejce
- 1 lžička olej
- 0,5 lžičky ocet
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Brambory uvaříme ve slupce, necháme chvíli zchladnout a ještě teplé oloupeme. Prolisujeme nebo najemno nastrouháme. Přisypeme mouku a krupici, vyklepneme vejce, přidáme olej a ocet, osolíme a zpracujeme těsto. Utvoříme kulaté knedlíky a vaříme v osolené vodě 10 minut. Pak vyndáme děrovanou naběračkou a odložíme do trouby, aby nevychladly. |
2 Hotovo | Nakrájíme si všechny ingredience na ragú. Rajčata spaříme vroucí vodou, sloupneme a také nakrájíme na kousky. Ve čtvrt litru horké vody rozpustíme bujón. V malém rendlíku roztavíme máslo a zarestujeme v něm mouku. Utvoříme zlatavou jíšku. |
3 Hotovo | V kastrole rozpálíme olej a orestujeme na něm cibuli. Přihodíme nakrájenou slaninu a česnek a opékáme. Přidáme pokrájenou mrkev s celerem, koření a zalijeme vývarem. Přiklopíme a pět minut dusíme. Pak přihodíme čerstvá i sušená rajčata a hlívu. Ještě 5 minut dusíme. Do jíšky nalijeme trochu vody, rozředíme a nalijeme do ragú. Přisypeme hrášek a ještě dvě minuty povaříme, případně doředíme a dosolíme. |