Ingredience
Trhané hovězí maso
- 750 g hovězí maso z krku
- 20 g máslo
- 4 stroužky česnek
- 4 větvičky tymián
- 2 dl červené víno
- 2 lžíce sojová omáčka
- 2 lžíce balzamiko krém černý
- 1 větší cibule
- 1 lžička třtinový cukr
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- olej
Bagetky
- 500 g polohrubá mouka
- 240 ml mléko
- 30 g máslo
- 2 ks vejce
- 2 lžíce cukr
- 1 ks droždí sušené
- 1 lžička sůl
Karamelizovaná cibule
- 7 ks červená cibule
- 2 větvičky tymián
- 1 lžička třtinový cukr
- 1 dl červené víno
- 1 lžíce sojová omáčka
- 1 lžička balzamiko krém černý
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Na zdobení
- 2 ks rajčata
- zelený salát
- majolka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si očistíme maso. Pak nakrájíme cibuli a česnek na kousky. Do většího kastrolu nalijeme trochu oleje a ten rozpálíme. Maso na něm ze všech stran zprudka opečeme, aby se zatáhlo. Posuneme jej ke kraji, osolíme a opepříme. Přisypeme nakrájenou cibuli s česnekem, přidáme cukr a restujeme dozlatova. Přilijeme víno, balzamiko a sojovku, přidáme tymián, přikryjeme pokličkou a dáme péct do rozpálené trouby. Pečeme cca 2 hodiny při 170 st. C. V průběhu pečení zkontrolujeme, jestli se nám nevypekla šťáva. Kdyžtak přilijeme trochu horké vody. Po této době by mělo být maso tak měkké, že se bude dát lehce natrhat vidličkami. Než se do toho pustíme, necháme ve výpeku rozpustit máslo. |
2 Hotovo | V mezičase nachystáme bagetky. V mléce rozpustíme droždí s cukrem a necháme 5 minut stát. Odvážíme mouku, přidáme sůl, vejce a rozpuštěné máslo. Zalijeme mlékem s droždím a zaděláme hladké, pružné těsto. Přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
3 Hotovo | Na pomoučeném vále nebo kuchyňské lince uválíme 12 tenkých bagetek. Přendáme je na plech vyložený pečícím papírem a ještě 15 minut necháme kynout. Pak upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 15-20 minut. |
4 Hotovo | Červenou cibuli nakrájíme na proužky a orestujeme jí v kastrolu na troše oleje. Přidáme cukr, sůl, pepř, tymián a ještě pár minut restujeme. Zalijeme vínem a za stálého míchání opékáme. Když je cibule dostatečně orestovaná, přidáme ještě černé balzamiko a trošku sojovky a prohřejeme. |
5 Hotovo | Salátové listy omyjeme a natrháme na menší kusy. Rajčata nakrájíme na plátky a ty ještě na půlky. |
6 Hotovo | Hotové maso natrháme pomocí dvou vidliček na vlásky a smícháme s vypečenou šťávou, kterou jsme zjemnili ještě máslem. |
7 Hotovo | Zchladlé bagetky podélně nakrojíme a obložíme salátem, rajčaty, trhaným masem, karamelizovanou cibulkou a majolkou. |