Ingredience
Knedlíky
- 200 ml mléko
- 80 g hrubá mouka
- 80 g máslo
- miska lesní houby
- 5 rohlík
- 3 vejce
- 2 stroužky česnek
- 2 stonky saturejkanebo jiné bylinky
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Kedlubnové zelí
- 750 g kedlubna
- 1 cibule
- 1 lžíce cukr krupice
- 1 lžička hořčičné semínko
- 1 bobkový list
- 5 kuliček nové koření
- jablečný ocet
- sůl
- olej
A ještě
- 250 g anglická slanina
- 50 ml olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rohlíky nakrájíme na kostičky a necháme okorat. Klidně přes noc, anebo na chvíli vložíme do mírně vyhřáté trouby. Očistíme houby a pokrájíme na kousky. Cibuli a česnek posekáme na drobno a na trošce oleje necháme zesklovatět. Přisypeme houby, osolíme, opepříme a restujeme dokud se nevypaří puštěná tekutina a houby nezmenší svůj objem. Hotové přendáme na talíř, aby rychleji zchladly. |
2 Hotovo | Rozpustíme máslo a mírně přihřejeme mléko. Necháme odložené, aby obojí mělo vlažnou teplotu. Připravíme si kedlubny na zelí. Oloupeme je a nastrouháme na hrubém struhadle (ideálně na kuchyňském robotu), oloupeme i cibuli a nakrájíme na nudličky. |
3 Hotovo | Připravené rohlíky přesypeme do velké mísy. Mléko vyšleháme metličkou spolu s máslem a žloutky. Nalijeme na rohlíky, přidáme zarestované houby a promícháme. Zasypeme moukou, odranou saturejkou nebo jinými bylinkami a promísíme. Z bílků a špetky soli vyšleháme tuhý, ale stále vláčný sníh, který po částech opatrně přimícháme do rohlíkové směsi. Z těsta ukoulíme 8 knedlíků velikosti tenisových míčků a 18 minut je vaříme v páře. |
4 Hotovo | Do kastrolu nalijeme trochu oleje, přisypeme nudličky cibule, zaprášíme cukrem a restujeme dosklovata. Potom přihodíme nastrouhanou kedlubnu, osolíme, ochutíme jablečným octem, hořčičným semínkem, bobkovým listem a nových kořením a podlijeme 3 lžícemi vody. Přiklopíme pokličkou a dusíme asi 5 minut. Pak doladíme dle vlastní chuti cukrem, solí a octem. Chuť by měla být příjemně výrazná. Ještě chvíli podusíme. |
5 Hotovo | Na prázdnou pánev nalijeme olej a zahřejeme. Přidáme na kostičky nakrájenou slaninu a pár minut restujeme. Na talířích použijeme k polití knedlíků. |