Ingredience
Houbovka
- 400 g krůtí horní stehno
- 400 ml drůbeží vývar
- 100 ml šlehačka
- 20 g sušené hřiby
- 20 g máslo
- 20 g hladká mouka
- 1 cibule
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- olej
Rýže
- 1 hrnek jasmínová rýže
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Hodinu předem namočíme houby do vlažné vody. V kastrole rozpustíme máslo s olejem a zpěníme pokrájenou cibuli. Z horního stehna odstraníme kůži , tučné kousky a vykrojíme kost (použijeme jí na vývar). Maso nakrájíme na kousky a přidáme k cibuli. Okořeníme kmínem a pepřem a restujeme. Poprášíme moukou, promícháme a chvíli opékáme. Zalijeme zchladlým vývarem, přidáme vodu z hub a houby pokrájené na kousky. Vše řádně zamícháme, přikryjeme pokličkou a asi 10 minut zvolna dusíme. Pak zase promícháme, osolíme a zalijeme šlehačkou. Ještě 10 minut povaříme. Bude-li omáčka nasládlá, přikápneme pár kapek jablečného octa. |
2 Hotovo | V mezičase připravíme rýži. Několikrát ji propláchneme studenou vodou. Pak vyklopíme do kastrolu, zalijeme jeden a půl násobkem vody čisté a osolíme. Přiklopíme a přivedeme k varu. Pak teplotu snížíme a mírně vaříme doměkka, cca 12 minut. |