Ingredience
- 1250 g hovězí zadní
- 600 ml Burgundské víno červené
- 400 g perlové cibulky
- 250 ml + 250 ml na cibulky hovězí vývarnebo 1 gelový hovězí bujón
- 6 plátků libová slanina
- 5 mrkev
- 2 lžíce hladká mouka
- 3 stroužky česnek
- 2 lžíce rajčatový protlak
- 1 bobkový list
- 1 lžíce máslo
- 1 cibule
- 1 lžíce tymián
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
- hladkolistá petrželka
Postup přípravy
Jako přílohu jsme zvolili bramborový koláč Pommes Anna
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso nakrájíme na 2 centimetry silné medailonky. Osolíme, opepříme a necháme na talíři stranou. Slaninu nakrájíme na kousky a opečeme ve vyšší pánvi na troše oleje dozlatova. Vylovíme jí z pánve a necháme na ubrousku okapat. |
2 Hotovo | Do pánve přikápneme ještě trošku oleje a vložíme do něj kousky masa. Zprudka opečeme, aby bylo ze všech stran zlaté. Také kostky masa vylovíme a necháme odkapat na ubrousku. Předehřejeme troubu na 200 st. C. Maso poprášíme moukou a promícháme, aby se obalilo. Položíme jej na dno kastrolu a vložíme na 10 minut do trouby. |
3 Hotovo | Do výpeku od masa nasypeme na měsíčky nasekanou cibuli a větší kusy mrkve (cca 4-5 cm). Osmahneme několik minut dokud mrkev na povrchu nezačne lehce měknout. Také cibuli s mrkví vylovíme na talíř a do výpeku nalijeme víno a mícháme ode dna, aby se uvolnily všechny napečené kousky. |
4 Hotovo | Vyndáme kastrol s masem, maso otočíme a vrátíme na dalších 10 minut do trouby. Pak z trouby vyjmeme, zalijeme vínem z pánve, hovězím vývarem, přidáme zeleninu, slaninu, prolisovaný česnek, koření a rajčatový protlak. Přiklopíme pokličkou nebo zakryjeme alobalem. Teplotu v troubě snížíme na 160 st. Dusíme za občasného promíchání cca 3 hodiny. |
5 Hotovo | Mezitím si připravíme cibuli. Cibulky slijeme z nálevu a necháme okapat. Přilijeme je hovězím vývarem, aby byly sotva zakryté a povaříme cca 25 minut. (Kdo má rád, na pánvi na másle osmažíme pokrájené žampióny, které osolíme, opepříme a okořeníme tymiánem.) |
6 Hotovo | Kastrol vyndáme z trouby, maso vyjmeme, a zbytek přelijeme přes cedník. Šťávu na silnější teplotě zredukujeme a nakonec rozpustíme lžíci másla. Na talíře naservírujeme plátky masa, ozdobíme mrkví, cibulí a cibulkami a přelijeme šťávou. Posypeme posekanou petrželkou. |