Ingredience
- 1200 g hovězí maso z krku
- 100 g špek
- 100 g máslo
- 10 ks malé žampióny
- 8 ks šalotka
- 1 l červené francouzské víno
- 1 ks velká cibule
- 1 ks velká mrkev
- kus celer
- 4 větvičky rozmarýn
- 4 větvičky tymián
- 4 stroužky česnek
- 3 ks bobkový list
- majoránka
- čerstvě mletý pepř
- hovězí vývarnebo 2 kostky bio hovězího bujónu
- sůl
- olej
Bramborové pyré
- 10 ks brambory
- 60 g máslo
- cca 1,5 dl mléko
- 1 dl šlehačka
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Špek nakrájíme na kostičky, maso na větší kousky, cca 3×3 cm, cibuli a česnek posekáme na kousky. Zeleninu oškrábeme na nakrájíme na kostičky. Žampiony a šalotku oloupeme na překrájíme jen na čtvrtky. Dáme si je stranou na závěrečné ozdobení. |
2 Hotovo | Ve větším kastrolu rozehřejeme olej a rozškvaříme na něm slaninu. Když zezlátne, přisypeme maso a zprudka opečeme. Nejdřív pustí šťávu, kterou necháme vydusit. Opečené maso se špekem přendáme do mísy, do kastrolu přikápneme trochu oleje a opečeme dozlatova nakrájenou cibuli s česnekem a zeleninou. Přidáme bylinky a koření. Vrátíme zpátky opečené maso a vše zalijeme láhví červeného vína a vývarem (případně přihodíme bujónové kostky). Přiklopíme pokličkou. Pokud nás netlačí čas, v této fázi můžeme nechat naložené maso přes noc odstát. |
3 Hotovo | Kastrol s pokladem zlehka dusíme aspoň dvě hodiny, ideálně v troubě, abychom se o něj nemuseli moc starat. Během dušení občas promícháme a je-li to nutné podlijeme troškou horké vody. |
4 Hotovo | Na konci přípravy osolíme dle chuti a rozpustíme ve šťávě máslo. Chuť můžeme podpořit panákem koňaku. |
5 Hotovo | Na troše osoleného másla opečeme na čtvrtky rozkrájené žampiony a šalotky, které použijeme na ozdobení masa na talíři. |
6 Hotovo | Přibližně 30 minut před dokončením přípravy masa uvaříme oloupané brambory v osolené vodě. Když jsou měkké, vodu slijeme, přidáme máslo a ohřátou smetanu s mlékem a rozšťoucháme dohladka. |