Ingredience
- 600 g hovězí plec
- 1,5 dl červené víno
- 0,5 dl koňak
- 6 švestky
- 3 plátky slanina
- 3 kuličky nové koření
- 2 cibule
- 2 bobkový list
- 2 hřebíček
- 1 snítko rozmarýna
- 1 stroužek česneku
- 1 bio hovězí bujón
- 1 celý kus skořice
- sůl, pepř
- šťáva z citrónu
- olej
Kapusto-slaninové knedlíky
- 4 listy kapusta
- 4 plátky slanina
- 3 rohlík
- 2 vejce
- 120 ml mléko
- 45 g hrubá mouka
- 20 g máslo
- sůl
- fresh fólie
- bílá nit
- 1 červená cibulena ozdobení
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli rozkrájíme na malé kostičky a v kastrolu na troše oleje orestujeme dozlatova. Přidáme nasekaný česnek a dále restujeme. Ke zlatavé cibulce přidáme na kostičky rozkrájenou slaninu a po chvíli i ńa kostky nakrájené maso. Zprudka opečeme a když se maso zatáhne a šťáva vydusí, podlijeme vínem a koňakem. Přihodíme rozmarýnu, nové koření, bobkový list, pepř i hřebíček, promícháme, přikryjeme pokličkou a necháme víno vydusit. Od hrnce raději neodcházíme, protože to trvá jen chvilku. Když to začne v kastrolu syčet, pokličku odklopíme a mícháme do úplného vypaření tekutiny. Zalijeme trochou horké vody a zase pod pokličkou dusíme. Tento postup opakujeme, dokud není maso měkké. Poté rozmixujeme a přidáme k omáčce. |
2 Hotovo | Sušené švestky dáme do maléko kastrůlku, zalijeme trochou vody, přihodíme skořici a vaříme asi 10 minut. Při posledním podlití masa přihodíme bujón, rozmícháme a provaříme. Ve skleničce rozmícháme mouku s vodou a přilijeme k omáčce. Ještě asi 5 minut vaříme. Dochutíme citronovou šťávou a případně solí. |
3 Hotovo | Mezitím, co se nám maso dusí, připravíme knedlíky. Rohlíky rozkrájíme na kostičky a necháme je chvilku okorat v nahřáté troubě. Kapustové listy uvaříme v osolené vodě doměkka, asi 10 minut. Potom slijeme, ubrouskem osušíme, vykrojíme tvrdé kousky a listy nakrájíme na kostičky. Slaninu také nakrájíme na kousky a na trošce oleje orestujeme. |
4 Hotovo | Rozpustíme máslo a smícháme s vejci a mlékem. Rohlíky nasypeme do mísy, osolíme, přidáme orestovanou slaninu, pokrájenou kapustu a zamícháme. Přelijeme mlékem, opět zamícháme a zasypeme moukou. Naposledy zamícháme a rozdělíme na čtyři části. Na stole rozprostřeme 4 kousky fresh fólie, rozdělíme na ně těsto a zabalíme jako bonbon. Konce svážeme nití a dlaněmi utvoříme pravidelné válečky o průměru asi 5 cm. Knedlíky vložíme do vroucí vody a vaříme cca 15 minut. |
5 Hotovo | Jméno rozmarýna je prý odvozeno od rose a marina, tedy mořská růže. Jméno je to krásný, o tom žádná, jen přemýšlím, jak k němu přišla. Rozmarýnka je totiž pěkná divoška, která dokáže zvednout tlak a pěkně člověka rozparádit :) |