Ingredience
Maso
- 3 rib eye
- rozmarýna
- hrubozrnná sůl
- čerstvě mletý pepř
- olej
Brambory
- 20 brambory Grenaille
- olej
- grilovací koření
- drcený kmín
- sůl
Glazovaná šalotka
- 12 šalotka
- 100 ml bílé víno
- 3 lžíce třtinový cukr
- 3 lžíce balzamiko červené
- 0,5 lžičky tymián
- chilli paprička
- sůl
- olej
Postup přípravy
Připraveno ve spolupráci s http://opamuurikka.cz na ocelové pánvi Kenno.
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso před přípravou necháme odstát při pokojové teplotě. Na pánev nesmí přijít studené z lednice. |
2 Hotovo | Brambůrky omyjeme kartáčkem, důkladně osušíme a nakrájíme dle velikosti buď na půlky nebo čtvrtky. Nasypeme do misky, pokapeme 2 lžícemi olejem, zasypeme drceným kmínem a grilovacím kořením. Přesypeme na plech vyložený pečícím papírem a vložíme do trouby rozpálené na 200 st. C. Pečeme dozlatova, cca 30 minut. Poté osolíme. |
3 Hotovo | Cibulky oloupeme a na pánvi na troše oleje opečeme, až na sobě mají zlaté fleky. Pak zasypeme třtinovým cukrem a dále opékáme, až se cukr rozpustí. Potom zakápneme vínem, osolíme, přidáme tymián, chilli papričku, zakryjeme pokličkou a pár minut dusíme. Pak pokličku odstraníme a ochutíme balzamikem. Povaříme, až šťávička zahoustne. Celé to bude trvat asi 25 minut. |
4 Hotovo | Pak začneme připravovat maso. Pánev (použili jsme ocelovou pánev) nasucho rozehřejeme na trošku vyšší než střední teplotu. Maso očistíme, zvláčníme tenderizérem nebo poťukáme klouby prstů a z obou stran dlaní potřeme olejem. Vložíme do rozpálené pánve s větvičkou rozmarýny a pečeme z jedné strany 3 minuty. Pak steak otočíme a pečeme 2 minuty. Na hotové steaky položíme slabý plátek másla a hned zabalíme na 10 minut do alobalu a poté podáváme. |