Ingredience
- 600 g hovězí přední maso
- 1 cibule
- 1 malá mrkev
- 1 petržel
- 0,25 celer
- 4 kuličky nové koření
- 4 kuličky pepř
- 2 bobkový list
- sůl
Knedlíčky z odpalovaného těsta
- 120 ml zeleninový vývarz mrkve a hrášku
- 90 g hrubá mouka
- 40 g máslo
- 30 g mražený hrášek
- 1 mrkev
- vejce
- sůl
- na posypání pažitka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Maso omyjeme a vložíme do hrnce. Přidáme přepůlenou cibuli zbavenou vrchních listů a kořínků, omytou mrkev, petržel a celer, klidně neoloupané a také koření. Zalijeme 1,5 litrem studené vody a pomalu přivedeme k varu. Jakmile je polévka horká, přiklopíme pokličkou a snížíme teplotu úplně na minimum. Necháme velmi zvolna probublávat - táhnout - aspoň 5 hodin. Na povrchu se bude tvořit pěna, kterou je potřeba cedníčkem sbírat. Hotový vývar přecedíme přes cedník vyložený plátýnkem, uvařené maso nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do vývaru. Zeleninu vyhodíme. Vývar dle chuti osolíme. Pokud je během vaření potřeba přilít vodu, přiléváme opět studenou. Vývaru by mělo ve finále být něco málo přes litr. |
2 Hotovo | V mezičase si připravíme zeleninové knedlíčky. Oloupanou mrkev podélně rozpůlíme a povaříme v trošce osolené vody. Mrkev vylovíme a nakrájíme na maličké kousky. 120 ml vody z mrkve nalijeme do malého kastrůlku, přidáme máslo a přivedem k varu. Do vroucí vody pomalu sypeme odváženou hrubou mouku a vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. To necháme 10 minut stát, aby zchladlo. Občas jej promícháme. Pak do něj vmícháme vejce a nakonec mrkev s hráškem. |
3 Hotovo | Do kastrolu dáme vařit osolenou vodu a pomocí dvou lžiček z těsta tvoříme knedlíčky, které hned vkládáme do vroucí vody. Lžičky si vždy namočíme ve vodě, aby se na ně těsto nelepilo. Knedlíčky uvaříme ve dvou várkách, aby se nám ty dříve vložené nerozvařily. Když vyplavou, necháme je vařit ještě půl minuty a vylovíme děrovanou naběračkou. Vkládáme do porcí polévky na talíři a sypeme bylinkami. |