0 0
Hovězí vývar se zeleninovými knedlíčky z odpalovaného těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Adjust Servings:
600 g hovězí přední maso
1 cibule
1 malá mrkev
1 petržel
0,25 celer
4 kuličky nové koření
4 kuličky pepř
2 bobkový list
sůl
Knedlíčky z odpalovaného těsta
120 ml zeleninový vývar z mrkve a hrášku
90 g hrubá mouka
40 g máslo
30 g mražený hrášek
1 mrkev
vejce
sůl
na posypání pažitka

Hovězí vývar se zeleninovými knedlíčky z odpalovaného těsta

Trendy:
  • Masožrout

První vývar, který člověk někdy před 5000 lety uvařil, byl údajně vývar z hrocha.

  • 320 min
  • Porcí: 4
  • Středně náročné

Ingredience

  • Knedlíčky z odpalovaného těsta

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Maso omyjeme a vložíme do hrnce. Přidáme přepůlenou cibuli zbavenou vrchních listů a kořínků, omytou mrkev, petržel a celer, klidně neoloupané a také koření. Zalijeme 1,5 litrem studené vody a pomalu přivedeme k varu. Jakmile je polévka horká, přiklopíme pokličkou a snížíme teplotu úplně na minimum. Necháme velmi zvolna probublávat - táhnout - aspoň 5 hodin. Na povrchu se bude tvořit pěna, kterou je potřeba cedníčkem sbírat. Hotový vývar přecedíme přes cedník vyložený plátýnkem, uvařené maso nakrájíme na kostičky a vložíme zpět do vývaru. Zeleninu vyhodíme. Vývar dle chuti osolíme. Pokud je během vaření potřeba přilít vodu, přiléváme opět studenou. Vývaru by mělo ve finále být něco málo přes litr.

2
Hotovo

V mezičase si připravíme zeleninové knedlíčky. Oloupanou mrkev podélně rozpůlíme a povaříme v trošce osolené vody. Mrkev vylovíme a nakrájíme na maličké kousky. 120 ml vody z mrkve nalijeme do malého kastrůlku, přidáme máslo a přivedem k varu. Do vroucí vody pomalu sypeme odváženou hrubou mouku a vařečkou mícháme, dokud nevznikne hladké těsto. To necháme 10 minut stát, aby zchladlo. Občas jej promícháme. Pak do něj vmícháme vejce a nakonec mrkev s hráškem.

3
Hotovo

Do kastrolu dáme vařit osolenou vodu a pomocí dvou lžiček z těsta tvoříme knedlíčky, které hned vkládáme do vroucí vody. Lžičky si vždy namočíme ve vodě, aby se na ně těsto nelepilo. Knedlíčky uvaříme ve dvou várkách, aby se nám ty dříve vložené nerozvařily. Když vyplavou, necháme je vařit ještě půl minuty a vylovíme děrovanou naběračkou. Vkládáme do porcí polévky na talíři a sypeme bylinkami.

Kuba

Už jako mrňous jsem se motal mamce v kuchyni. Stál jsem na židli u kuchyňské linky a "radil", co má dát do kastrolu. Ve dvou letech jsem prý tvrdil, že budu "tuchažem" a ve čtyřech upřesnil, že budu "nejlepším kuchařem na světě". Kuchařina prostě byla můj dětský sen. Kuchařem jsem se vyučil a už 4 roky sbírám zkušenosti z českých provozoven. Nakoukl jsem i pod pokličky rakouského hotelu, ale můj pobyt tam předčasně ukončila koronakrize.

předchozí
Schwarzwaldské muffiny
další
Quiche Lorraine – lotrinský slaný koláč
předchozí
Schwarzwaldské muffiny
další
Quiche Lorraine – lotrinský slaný koláč

Přidejte svůj komentář