Ingredience
- 300 g zelený půlený hrách
- 30 ml smetana na vaření
- 20 g máslo
- 3 stroužky česnek
- 1 malá cibule
- 1 lžíce majoránka
- 1 lžička hladká mouka
- kousek mořská řasa Kombu
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Cibulka
- 1 velká cibule
- olej
- máslo
A ještě
- uzené maso
- kvalitní párek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Hrách propláchneme čistou vodou, pak zalijeme novou vodou tak, aby sahala 2 cm nad hrách. Přidáme kousek mořské řasy a necháme 4-6 hodin máčet (příp. přes noc). Ve stejné vodě dáme vařit a vaříme doměkka. Když hrách bude téměř měkký, přidáme sůl a dovaříme. |
2 Hotovo | Velkou cibuli překrojíme napůl a rozkrájíme jí na tenké plátky. V pánvičce rozehřejeme olej a cibuli tam nasypeme. Při střední teplotě smažíme dozlatova. Občas promícháme. Když cibulka zezlátne, rozpustíme v ní lžíci másla. |
3 Hotovo | Malou cibulku nakrájíme na maličké kostičky. V kastrůlku rozehřejeme máslo a cibuli na ně orestujeme dosklovata. Zasypeme mouhou a usmažíme na zlatavou jíšku. Nakonec do ní prolisujeme česnek a promícháme. Z uvařeného hrachu slijeme vodu do skleničky tak, aby v něm zbylo tekutiny tak 2 cm pod hrách. Cibulovou jíšku dáme k hrachu a ponorným mixérem rozmixujeme dohladka. Přilijeme smetanu a stále mixujeme. Dle potřeby doléváme vodu z hrachu. Pokud chcete kaši obzvlášť jemnou, můžete prolisovat přes cedník. |
4 Hotovo | Uzené maso nakrájíme na plátky a opečeme na grilovací pánvi na trošce oleje. Anebo ohřejeme párky nebo opečeme klobásky. |