Ingredience
- 450 g mražený hrášek
- 100 ml šlehačka
- 20 g máslo
- 2 kostky zeleninový bio bujón
- 2 stroužky česnek
- 1 velká brambora
- 1 ks cibule
- 1 lžíce limetová šťáva
- muškátový oříšek
Chipsy
- 1 ks brambora
- olej
A ještě
- hladkolistá petrželka
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Na másle orestujeme dosklovata posekanou cibuli a česnek. Přidáme bramboru nakrájenou na kostičky, promícháme a zalijeme 1,2 l horké vody. Pět minut povaříme, přisypeme hrášek, přidáme kostky bujónu a okořeníme nastrouhaným muškátovým oříškem. Povaříme dalších pět minut a polévku rozmixujeme ponorným mixérem. Zjemníme smetanou, necháme přejít varem a polévku ochutnáme. Pokud chceme, můžeme chuť polévky zvýraznit limetovou šťávou. Hotovou polévku přecedíme do jiného kastrolu, čímž získáme opravdu velmi jemný krém. |
2 Hotovo | Zatímco se nám vaří polévka, připravíme si bramborové chipsy. Bramboru omyjeme, osušíme a i se slupkou nakrájíme na velmi tenké plátky 1-2 mm tenké. V malém kastrolku rozehřejeme vyšší vrstvu oleje a chipsy na něm z obou stran osmažíme dozlatova. Hotové položíme na papírový ubrousek, který odsaje přebytečný tuk. Osolíme a ozdobíme jimi polévku na talíři. Přidáme ještě lísteček petrželky. |