Ingredience
- 190 g - 1 balení uzený tempeh
- 120 g bílé hřiby
- 80 g šlehačka
- 15 g máslo
- 3 stroužky česnek
- 3 lžíce sojová omáčka
- 2 lžíce hladká mouka
- 1 menší cibule
- 1 lžíce zakysaná smetana
- čerstvě mletý pepř
- drcený kmín
- olej
Příloha
- 0,75 hrnku jasmínová rýže
- sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Rýži propláchneme vodou, doplníme jeden a půl násobky vody čisté. Osolíme, přiklopíme pokličkou a uvaříme na mírné teplotě doměkka, cca 12 minut. |
2 Hotovo | Do kastrolu nalijeme trochu oleje a rozehřejeme. Přisypeme cibuli nakrájenou na kostičky a prolisovaný česnek. Na mírné teplotě restujeme, až začne cibule od krajů zlátnout. Pak přidáme tempeh rozkrájený na kostičky, koření a chvilku opékáme. Přihodíme máslo a když se rozpustí, zasypeme moukou. Promícháme a restujeme. Zalijeme vlažnou vodou, asi dvěma deci, promícháme a necháme zahoustnout. Ochutíme sojovkou. Přidáme hříbky nakrájené na kostičky a povaříme 10 minut. Chuť doladíme kapkou jablečného octa a dle potřeby doředíme horkou vodou a 2 minutky dusíme. Zjemníme šlehačkou a ještě chviličku probubláme. |