Ingredience
Hummus
- 300 g vařené cizrna
- cca 4 lžíce olivový olej
- 2 stroužky česnek
- 1 lžíce tahinisezamová pasta
- citrónová šťáva
- hrst hladkolistá petrželka
- sůl
- mletý pepř
Pita
- 250 g hladká mouka
- 125 ml vlažná voda
- 3 g droždí sušené
- 1 lžička olivový olej
- 1/2 lžičky sůl
- špetka cukr
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cizrnu den předem propláchneme a namočíme do studené vody. Druhý den uvaříme v nové vodě doměkka. |
2 Hotovo | Cizrnu slijeme a necháme v ní trošku vody. Pak jí s vodou, olejem, citrónovou šťávou, solí, pepřem a lisovaným česnekem dáme do mixéru a rozmixujeme na kaši. Dobře nám k tomu může posloužit i ponorný mixér a vyšší nádoba. Do rozmixované hmoty vmícháme posekanou petrželku. Pomazánka chutná teplá i studená. |
3 Hotovo | Připravíme si placky. Ve vlažné vodě rozpustíme sušené droždí s trochou cukru a po chvilce vmícháme ostatní ingredience. Prohněteme vláčné těsto a přikryjeme čistou utěrkou. Na teplém místě necháme asi půl hodinky vykynout. Potom z něj uválíme váleček a nakrájíme na 6 malých dílků. Každý díl vyválíme na tenkou placičku a necháme odpočinout 10 min. pod utěrkou. |
4 Hotovo | Troubu rozpálíme na 200 st. C zároveň s plechem. Když je rozehřátá, vkládáme placky dovnitř na plech a pečeme cca 3 minuty. Placky neobracíme. Když se nafouknou a udělají se na nich zlatavé skvrny, jsou hotové. |