Postup přípravy
Jestlipak víte, že když se budete ládovat červenou řepou, budete zářit štěstím a zdravím? Červená řepa obsahuje látky, které zlepšují náladu a dodávají lesk nejen pleti, ale i vlasům a nehtům 🙂
Na 3 porce budete potřebovat:
Tofu v marinádě
- 1 tofu s mořskou řasou
- 2 lžíce sojové omáčky
- 2 lžíce sezamového oleje
- 1 lžíce citronové šťávy
- 1 lžička tmavého balzamikového krému
- 1 lžička kukuřičného sirupu (příp. javorový nebo med)
- 1 větší stroužek česneku
Zeleninová směs
- 200 ml kokosového mléka
- 1 mrkev
- 1 malá červená řepa
- kousek celeru
- cca 10 cm pórku
- 1 feferonka
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 menší řapík celeru
- hrst hladkolisté petrželky
- římský kmín
- sůl
- hrubozrnné kari koření
- sezamový olej
- 1 hrnek jasmínové rýže
- 1 a půl násobek vody
- sůl
Postup:
Začneme tím, že dvě hodiny před samotným vařením nakrájíme tofu na kostky a naložíme do marinády umíchané ze sezamového oleje, sojovky, balzamica, sirupu, drceného česneku a citronové šťávy. Důkladně všechny kostky polijeme marinádou a zakryté fresh folií odložíme do lednice.
Očistíme a omyjeme si zeleninu a nakrájíme jí na kolečka a nudličky. Do pánve nalijeme trochu sezamového oleje, nasypeme do ní na proužky nakrájenou cibuli a na plátky nakrájený česnek a orestujeme do sklovata. Přidáme římský kmín a vhodíme pokrájenou řepu, mrkev a celer, a také kari koření a sůl. Přiklopíme poklicí a dusíme. Občas zamícháme. Já si na pomoc vzala svoji úžasnou novou pánev tajine (http://www.snedeno.cz/blog/jak-jsem-zacala-upgradovat-kuchyn) 🙂
V této fázi dáme vařit rýži. Odměřenou rýži propláchneme několikrát vlažnou vodou, doplníme 1 a půl násobkem nové vody, osolíme a na rozptylovači plamene uvaříme na středním plameni doměkka. Trvá to 10 až 12 minut.
Nyní přišel čas hodit do pánve nakrájený řapík celeru a pórek. Ještě minutku dusíme a zalijeme kokosovým mlékem. Povaříme ještě asi 5 minut a stáhneme z ohně. Přidáme natrhané petrželkové lístky.