Ingredience
- 300 g rýže Arborio
- 1000 ml zeleninový vývarnebo drůbeží, či 2 bio bujónové kostky svařené s vodou
- 100 ml bílé víno
- 100 g libová slanina
- 60 g mražený hrášek
- 40 g máslo
- 30 g sýr parmazánového typu
- 10 stonků zelený chřest
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- sůl
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Připravíme si vývar. Slaninu nakrájíme na kousky a orestujeme na pánvičce s kapičkou oleje. Chřest omyjeme, osušíme a odlomíme mu dřevnatý konec. Hlavičky odkrojíme a stonek nakrájíme na 2cm kousky. Sýr nastrouháme najemno. Vývar přivedeme k varu a odřezané poupátka chřestu v něm minutu povaříme. Pak vylovíme děrovanou naběračkou. |
2 Hotovo | V kastrolu (ideálně s nepřilnavým povrchem) rozehřejme trošku olivového oleje. Cibuli nakrájíme na kostičky a česnek rozmáčkneme plochou nože a posekáme. Nasypeme do kastrolu a necháme zesklovatět. Přisypeme suchou rýži a promícháme, aby se zrníčka obalila olejem. Zalijeme vínem, promícháme a necháme vysyčet. Pak po chvilkách přidáváme dvě naběračky horkého vývaru, vždy promícháme, přiklopíme pokličkou a chvilku dusíme. |
3 Hotovo | Když už nám zbývá jen trocha vývaru a rýže je téměř "na skus", přihodíme kousky chřestu a rozmražený hrášek a ještě dvě minuty dusíme. Dodáme zbytek vývaru, máslo a nastrouhaný sýr, zaklopíme pokličkou a stáhneme z plotýnky. Necháme minutu "dojít" a hned podáváme. Na talířích ozdobíme slaninou a poupátky chřestu. Můžeme dochutit čerstvou řeřichou. |