Ingredience
- 800 ml zeleninový vývarnebo 2 bio zeleninové bujóny svařené ve vodě
- 260 g rýže Arborio
- 100 ml bílé víno
- 60 g libová slanina
- 30 g máslo
- 30 g sýr parmazánového typu
- 3 stroužky česnek
- 1 cibule
- 1 cuketamladá, cca 20 cm
- olivový olej
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Cibuli oloupeme a nakrájíme na drobné kostičky. Stroužky česneku rozmáčkneme plochou nože a rozsekáme na cimpr campr. Do kastrolu kápneme trochu oleje a cibuli s česnekem na něm orestujeme dosklovata. Mezitím rozkrájíme plátky slaniny na malé kousky a přidáme k cibuli. Ještě chvíli restujeme. Přisypeme odváženou rýži a pár minutek restujeme. Zalijeme bílým vínem, promícháme a necháme vydusit. |
2 Hotovo | Pak na 3-4x přilijeme horký vývar a vždy zakryjeme pokličkou. Když se část tekutiny vstřebá, zase dolijeme další. |
3 Hotovo | Mezitím, co se dusí rýže, nakrájíme cuketu na drobné kostičky, prosolíme a necháme pět minut stát. Pak důkladně osušíme v čisté utěrce. Hezky promačkáme. Na pánvi rozpálíme ještě trochu oleje a cuketu do něj vysypeme. Za častého míchání restujeme, až začne lehce zlátnout. |
4 Hotovo | Do hotové rýže (správně je na skus - al dente) vhodíme máslo a přisypeme nastrouhaný sýr. Necháme rozpustit. Cuketu přendáme na cedník, aby okapal přebytečný olej a přimícháme jí do risotta. Okamžitě podáváme. |