0 0
Jablečná galetka a koláčky z lineckého těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
250 g špaldová mouka celozrnná
110 g máslo
50 g vlašské ořechy
3 lžíce mléko
1 vejce
vanilka
špetička sůl
Náplň
3 jablka
90 g vlašské ořechy
8 datle
5 lžic rum
4 lžíce jablečný koncentrát
4 lžíce javorový sirup
1 lžíce kukuřičný škrob

Jablečná galetka a koláčky z lineckého těsta

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Jablečný koncentrát dodá jablkům parádní chuť. Můžete jej však nahradit jablečným moštem nebo džusem.

  • 70 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Z ořechů umixujeme "mouku" a smícháme se špaldovkou, vanilkou a špetičkou soli. Přidáme studené máslo pokrájené na kousíčky a promícháme. Ideálně v kuchyňském robotu. Zapracujeme vejce (trošku si necháme na potření) a studené mléko. Těsto zbytečně nezahříváme dlaněmi. Ze zpracovaného těsta ukoulíme bochánek, rozplácneme na placku, zabalíme do fresh fólie a necháme odpočinout v lednici aspoň půl hodiny.

2
Hotovo

Mezitím si oloupeme a nakrájíme jablíčka. Posekáme ořechy (pár si necháme na ozdobu) a opražíme je nasucho ve větší pánvi. Když začnou vonět, zakápneme je javorovým sirupem, přidáme pokrájené datle a jablka. Rum rozmícháme s jablečným koncentrátem a škrobem a přilijeme do pánve. Pár minutek zahříváme a odstavíme.

3
Hotovo

Pokud vlastníte ocelová vykrajovátka o průměru min 8 cm, můžete vykrájet kolečka a udělat dortíky. Tvořítka uvnitř poctivě vymazat máslem. Položit na plech na pečící papír a dospodu položit po jednom vykrojeném kolečku. Na kolečka navrstvit náplň, upěchovat lžící a "zavíčkovat" dalším kolečkem. Povrch potřít vejcem a posypat ořechy. Anebo rozválet dvě placky, doprostřed každé dát polovinu jablečné náplně a okraje navlnit částečně přes jablíčka, utvořit galetky. Okraje potřít vejcem.

4
Hotovo

V každém případě vytvořená dílka vložit do trouby rozehřáté na 180 st. C a upéct dozlatova, cca 25 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Houbovka s krůtím masem
další
Chodské koláče
předchozí
Houbovka s krůtím masem
další
Chodské koláče

Přidejte svůj komentář