Ingredience
Těsto
- 250 g špaldová mouka celozrnná
- 110 g máslo
- 50 g vlašské ořechy
- 3 lžíce mléko
- 1 vejce
- vanilka
- špetička sůl
Náplň
- 3 jablka
- 90 g vlašské ořechy
- 8 datle
- 5 lžic rum
- 4 lžíce jablečný koncentrát
- 4 lžíce javorový sirup
- 1 lžíce kukuřičný škrob
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Z ořechů umixujeme "mouku" a smícháme se špaldovkou, vanilkou a špetičkou soli. Přidáme studené máslo pokrájené na kousíčky a promícháme. Ideálně v kuchyňském robotu. Zapracujeme vejce (trošku si necháme na potření) a studené mléko. Těsto zbytečně nezahříváme dlaněmi. Ze zpracovaného těsta ukoulíme bochánek, rozplácneme na placku, zabalíme do fresh fólie a necháme odpočinout v lednici aspoň půl hodiny. |
2 Hotovo | Mezitím si oloupeme a nakrájíme jablíčka. Posekáme ořechy (pár si necháme na ozdobu) a opražíme je nasucho ve větší pánvi. Když začnou vonět, zakápneme je javorovým sirupem, přidáme pokrájené datle a jablka. Rum rozmícháme s jablečným koncentrátem a škrobem a přilijeme do pánve. Pár minutek zahříváme a odstavíme. |
3 Hotovo | Pokud vlastníte ocelová vykrajovátka o průměru min 8 cm, můžete vykrájet kolečka a udělat dortíky. Tvořítka uvnitř poctivě vymazat máslem. Položit na plech na pečící papír a dospodu položit po jednom vykrojeném kolečku. Na kolečka navrstvit náplň, upěchovat lžící a "zavíčkovat" dalším kolečkem. Povrch potřít vejcem a posypat ořechy. Anebo rozválet dvě placky, doprostřed každé dát polovinu jablečné náplně a okraje navlnit částečně přes jablíčka, utvořit galetky. Okraje potřít vejcem. |
4 Hotovo |