0 0
Jablečný koláč

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Náplň
1000 g jablka
50 g máslo
30 g třtinový cukr
30 g rozinky
20 g Gustin
1 lžička skořice
z 0,5 ks citrónová šťáva
špetička sůl
Těsto
130 g hladká mouka
80 g máslo
20 g cukr krupice
1 lžíce jablečný ocet
1,5 lžíce studená voda
1 žloutek
špetka sůl
A ještě
30 g vlašské ořechy
na potření bílek

Jablečný koláč

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Dochucení jablíček cukrem
a citrónovou šťávou závisí na jejich chuti.

  • 60 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Náplň

  • Těsto

  • A ještě

Postup přípravy

Sdílet

Dortová forma o průměru 23 cm

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Jablíčka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadérek. Nakrájíme je na kousky. Do kastrolu odvážíme máslo a necháme rozpustit. Když zpění, přisypeme cukr, maličko soli a restujeme, až začne směs zlátnout. Pak přisypeme jablka, rozinky a skořici. Promícháme a pár minut dusíme pod pokličkou. Gustin smícháme s necelou deckou vody a vlijeme k jablíčkům. Dusíme do zahoustnutí. Dochutíme citrónovou šťávou a necháme zcela vychladnout.

2
Hotovo

Do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl. Přidáme studené máslo rozkrájené na malé kostičky, vodu, žloutek, ocet a zpracujeme hladké pevné těsto. Skvěle to jde v kuchyňském robotu. Rozdělíme na dvě půlky a ukoulíme dva bochánky. Rozplácneme dlaní (aby se nám následně líp vyvalovaly na placky), zabalíme do mikroténu a necháme odležet v lednici dokud nám nevystydnou jablíčka (aspoň půl hodiny).

3
Hotovo

Pak na pomoučeném stole vyválíme dvě tenké placky o průměru dortové formy. Dno formy vyložíme pečícím papírem, který trochu potřeme olejem. Na něj položíme placku, případně doupravíme (někde kousek odřízneme a kde kus schází, tak uděláme "záplatu"). Na placku rozvrstvíme studenou jablečnou směs. Na ní umístíme druhou placku. Uprostřed jí do křížku
propíchneme špičatým nožem, aby mohla unikat pára. Potřeme bílkem a posypeme pokrájenými ořechy.

4
Hotovo

Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme dozlatova, cca 30 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Vepřový guláš
další
Brokolicový nákyp
předchozí
Vepřový guláš
další
Brokolicový nákyp

Přidejte svůj komentář