Ingredience
Náplň
- 1000 g jablka
- 50 g máslo
- 30 g třtinový cukr
- 30 g rozinky
- 20 g Gustin
- 1 lžička skořice
- z 0,5 ks citrónová šťáva
- špetička sůl
Těsto
- 130 g hladká mouka
- 80 g máslo
- 20 g cukr krupice
- 1 lžíce jablečný ocet
- 1,5 lžíce studená voda
- 1 žloutek
- špetka sůl
A ještě
- 30 g vlašské ořechy
- na potření bílek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jablíčka omyjeme, oloupeme a zbavíme jadérek. Nakrájíme je na kousky. Do kastrolu odvážíme máslo a necháme rozpustit. Když zpění, přisypeme cukr, maličko soli a restujeme, až začne směs zlátnout. Pak přisypeme jablka, rozinky a skořici. Promícháme a pár minut dusíme pod pokličkou. Gustin smícháme s necelou deckou vody a vlijeme k jablíčkům. Dusíme do zahoustnutí. Dochutíme citrónovou šťávou a necháme zcela vychladnout. |
2 Hotovo | Do mísy nasypeme mouku, cukr a sůl. Přidáme studené máslo rozkrájené na malé kostičky, vodu, žloutek, ocet a zpracujeme hladké pevné těsto. Skvěle to jde v kuchyňském robotu. Rozdělíme na dvě půlky a ukoulíme dva bochánky. Rozplácneme dlaní (aby se nám následně líp vyvalovaly na placky), zabalíme do mikroténu a necháme odležet v lednici dokud nám nevystydnou jablíčka (aspoň půl hodiny). |
3 Hotovo | Pak na pomoučeném stole vyválíme dvě tenké placky o průměru dortové formy. Dno formy vyložíme pečícím papírem, který trochu potřeme olejem. Na něj položíme placku, případně doupravíme (někde kousek odřízneme a kde kus schází, tak uděláme "záplatu"). Na placku rozvrstvíme studenou jablečnou směs. Na ní umístíme druhou placku. Uprostřed jí do křížku |
4 Hotovo | Vložíme do trouby vyhřáté na 200 st. C a pečeme dozlatova, cca 30 minut. |