Ingredience
Těsto
- 200 g hladká mouka
- 100 g máslo
- 4 lžíce studená voda
- žloutek
- špetka sůl
Náplň
- 5 ks jablka
- 1,5 dl voda
- 2 vrchovaté lžičky prášku vanilkový pudinknebo kukuřičný škrob
- 2 lžíce rozinky
- špetka sůl
Drobenka
- 30 g máslo
- 2 lžíce třtinový cukr
- hrst vyloupaných vlašské ořechy
- hrst jemné ovesné vločky
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Nasypeme do kastrolu, podlijeme troškou vody, přidáme rozinky, špetičku soli a chvilku podusíme. Ve sklence vody rozmícháme pudink a nalijeme k jablíčkům. Chvilku povaříme, až směs lehce zahoustne. |
2 Hotovo | V misce smícháme mouku, pokrájené máslo, sůl, vodu a žloutek. Vypracujeme hladké, jemné těsto a necháme jej odpočinout aspoň dvě hodiny v lednici. Odpočinuté těsto rozválíme na pečícím papíře dle velikosti koláčové formy s tím, aby přesahovalo i do výšky po stranách. Těsto i s papírem přemístíme do formy. |
3 Hotovo | Jablečnou směs rozetřeme na těsto a posypeme žmolenkou vytvořenou z rozsekaných ořechů, vloček, cukru a másla. |
4 Hotovo | Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C dozlatova, cca 35 minut. |