Ingredience
Těsto
- 150 g polohrubá mouka
- 100 g špaldová mouka
- 100 g máslo
- 60 g třtinový cukr
- 1 ks vejce
- 1 ks bílek
- špetka sůl
Jablečná náplň
- 450 g jablka
- 150 ml voda
- 30 g máslo
- 20 g třtinový cukr
- 1 lžíce citrónová šťáva
- 0,5 sáčku vanilkový pudink
- hrst rozinky
- skořice
- špetka sůl
Tvarohová část
- 250 g měkký tvaroh
- 20 g třtinový cukr
- 3 lžíce mléko
- 1 ks žloutek
- vanilkaprášek, dřeň, aroma...
- špetka sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Máslo rozkrájíme na malé kousky a v míse smícháme s cukrem, moukou, solí a vejci. Utvoříme vláčné těsto. Použijeme-li kuchyňského robota, práci nám to ulehčí. 3/4 těsta dáme do mikrotenu do lednice a 1/4 do mikrotenu do mrazáku. |
2 Hotovo | Jablíčka omyjeme, oloupeme a nakrájíme na kostky. Na másle je udusíme s cukrem, skořicí a špetkou soli. Do měkkých jablek přimícháme rozinky a pudink rozmíchaný s vodou. Uvaříme do zhoustnutí a dochutíme citrónovou šťávou. |
3 Hotovo | Tvaroh smícháme se žloutkem, mlékem, cukrem, vanilkou a špetkou soli. |
4 Hotovo | Do dortové formy dáme pečící papír (nebo jí vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou), na dno vymačkáme větší část těsta z lednice. Na něj rozetřeme tvarohovou směs a na ní rozvrstvíme směs jablečnou. Z mrazáku vyndáme zbytek těsta a na hrubém struhadle jej nastrouháme na jablka. |
5 Hotovo | Pečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C po dobu asi 40 minut. Je-li koláč hotový, zkusíme zapíchnutím špejle. Pokud se na ní nic nenalepí, je hotovo. |