Ingredience
- 250 g polohrubá mouka
- 220 g šlehačka
- 90 g cukr krupice
- 40 g vlašské ořechy
- 8 g prášek do pečiva
- 2 vejce
- 2 lžíce horká voda
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 4 jablkavelká
- 2 lžíce griotka
- 1 lžíce citrónová šťáva
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jablíčka oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zakápneme griotkou a citrónovou šťávou a necháme uležet dokud nepřipravíme těsto a formu. Formu buď vymažeme máslem a vysypeme polohrubou moukou anebo vyložíme dno i stěny pečícím papírem. |
2 Hotovo | Vlašské ořechy nahrubo nasekáme. Vejce se špetkou soli, vanilkou a cukrem šleháme dokud nevytvoříme hustou světlou pěnu (ideálně v robotu s balonovou metlou), pak přikápneme horkou vodu a šleháme zase dokud pěna nezpevní. Sundáme z robota a už jen ručně metlou promísíme s nalitou šlehačkou. Přidáme najednou mouku s kypřícím práškem a ořechy a metlou zase jemně, ale svižně promísíme (co nejkratší dobu, abychom neporušili vzduchové bublinky z našlehaných vajec). |
3 Hotovo | Do připravené formy nalijeme půlku těsta, na ní rozvrstvíme pokrájená jablka a pokryjeme zbytkem těsta. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 st. C (horkovzduch) a pečeme 35-40 minut. Krájíme po zchladnutí. |