Ingredience
- 370 g jablkanastrouhaných
- 350 g polohrubá mouka
- 100 g máslo
- 80 g třtinový cukr
- 20 g kakao
- 3 ks vejce
- cca 1,5 dl mléko
- 1 ks kypřící prášek do perníku
- špetka sůl
- na formu máslo a hrubá mouka
Poleva
- 100 g hořká čokoláda
- 100 g zakysaná smetana
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Jablka omyjeme, oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Máslo rozpustíme ve vodní lázni. V míse smícháme mouku s perníkovým práškem, kakaem, špetkou soli a cukrem. Přidáme vlažné mléko, vejce a máslo a promícháme. Přisypeme ještě strouhaná jablíčka a smícháme v těsto. Pokud bude příliš husté, přidáme ještě trošičku mléka. |
2 Hotovo | Formu (26 x 18 cm) vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Vlijeme do ní těsto a roztáhneme stěrkou do stran. Pečeme v troubě vyhřáté na 160 st. C cca 30 minut. |
3 Hotovo | Zchladlý perník vyklopíme z formy. Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu a smícháme ji se zakysanou smetanou. Vzniklou polevu hala bala natřeme na perník a necháme ztuhnout. |