Ingredience
- 250 g jablkaoloupané a zbavené jadérek
- 180 g špaldová mouka
- 100 ml podmáslí
- 100 ml olivový olej
- 80 g třtinový cukr
- 70 g jemné ovesné vločky
- 10 g kakao
- 2 lžíce citrónová šťáva
- 2 vejce
- 1 kypřící prášek do perníku
- vanilka
- špetka sůl
A ještě
- 100 g hořká čokoláda
- 1 lžička kokosový olej
- jahodová marmeláda
- lyofilizované jahody
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Podmáslí a vejce vyndáme z lednice hodinu předem, abychom je nepoužili do těsta úplně ledové. Stejně tak vyndáme jablíčka, pokud je uchováváme v lednici. Potom je oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Pokapeme citrónovou šťávou a promícháme. |
2 Hotovo | V míse vyšleháme vejce s cukrem, špetkou soli a vanilkou do hutší pěny. Přilijeme olej a podmáslí. Pak už jen stěrkou vmícháme mouku promíchanou s vločkami, kakaem a perníkovým práškem. Úplně nakonec promísíme s jablky. |
3 Hotovo | Formu vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou anebo vyložíme namuchlaným pečícím papírem. Těsto do ní vylijeme a stěrkou roztáhneme ke stranám. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme cca 35 minut. Po této době vyzkoušíme doprostřed zapíchnout špejli. Pokud jé vytáhneme suchou, je hotovo. |
4 Hotovo | Perník necháme zchladnout, povrch potřeme silnější vrstvou marmelády (případně můžeme podélně rozkrojit a promazat uprostřed) a polijeme čokoládovou polevou. Povrch posypeme lyofilizovanými jahodami. |