Ingredience
Těsto
- 400 g hladká mouka
- 250 g máslo
- 10 lžic studená voda
- 2 ks žloutek
- špetka sůl
Náplň
- 12 ks jablkachuťově výrazných a kyselých
- hrst rozinky
- hrst mandle
- skořice
- vanilkaprášek, dřeň z lusku, aronma
- citrónová šťáva
- špetička sůl
Na posypání
- 2 hrsti mandle
- bílek
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Mouku, změklé máslo, vodu, sůl a žloutky promísíme do hladkého, tvárného těsta. Za pomoci kuchyňského robota je to brnkačka. Vložíme do mikroténu a necháme v lednici nejlépe přes noc (stačí ale aspoň hodinka). |
2 Hotovo | Jablka oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Přidáme skořici, zakapeme citrónem, trošičku osolíme, vsypeme rozinky a posekané mandle. |
3 Hotovo | Těsto rozdělíme na čtyři díly, z každého vyválíme velmi tenkou placku a naplníme čtvrtinou jablečné náplně. Delší okraje přehneme přes sebe, po stranách přitlačíme a podhrneme. Přendáme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme bílkem a posypeme sekanými mandlemi. Upečeme v troubě vyhřáté na 180 st. C cca 25 – 30 minut. |