0 0
Jablečný závin z kynutého těsta

Sdílet na sociální síti:

Nebo můžete zkopírovat a sdílet tuto adresu

Ingredience

Těsto
125 g hladká mouka
125 g polohrubá mouka
125 ml mléko
45 g cukr krupice
40 g máslo
6 g droždí sušené
1 žloutek
sůl
Náplň
cca 10 jablka
30 g máslo
30 g cukr krupice
30 g vlašské ořechy
10 g Gustin
z 0,5 citrónová šťáva
špetička sůl

Jablečný závin z kynutého těsta

Trendy:
  • Moučníky a sladká jídla

Chuť závinu závisí na chuti náplně, takže na jejím dochucení si dáme záležet :)

  • 115 min
  • Středně náročné

Ingredience

  • Těsto

  • Náplň

Postup přípravy

Sdílet

Příprava krok za krokem

1
Hotovo

Začneme tím, že si připravíme dušená jablíčka. Klidně den předem. Náplň můžeme použít až když je zcela vychladlá. Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadérka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Ve větším kastrolu zpěníme máslo, zasypeme cukrem, přidáme špetičku soli, promícháme a zahříváme, až začne máslo lehounce zlátnout. Pak vsypeme posekané ořechy a ještě malou chviličku opékáme a už stále mícháme. Ořechy s máslem se krásně rozvoní.

2
Hotovo

Přidáme jablíčka, promícháme, přiklopíme pokličkou a chvíli dusíme. V deci vody rozpustíme Gustin a přilijeme k jablkům. Za občasného zamíchání dusíme ještě pár minutek. Zakápneme citrónovou šťávou a stáhneme z plotny. Necháme úplně vystydnout.

3
Hotovo

Do mísy odvážíme mouku, cukr, droždí a osolíme. Přidáme rozehřáté máslo, žloutek a vlažné mléko. Zaděláme hladké nelepivé těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout.

4
Hotovo

Pak na pomoučené desce stolu rozválíme těsto na obdélník. Hezky na tenko. Placku přetáhneme na čistou utěrkou a ještě válečkem upravíme na co nejpravidelnější obdélníkový tvar. Povrch potřeme připravenou náplní. Po stranách a u sebe necháme volný asi centimetr a na vzdálenější straně cca 3 cm. Pomocí utěrky směrem od sebe zavineme tak, aby vzdálený okraj zůstal vespod.

5
Hotovo

Opatrně přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Konce prsty zmáčkneme a podsuneme pod závin. Povrch potřeme zbylým bílkem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dozlatova, cca 35 minut.

Miriam

Vaření je pro mě koníček a zábava. I když preferuji jídla lehká a moderní, čerpám také z pokladnice našich předků. Bude mi potěšením, pokud některý z receptů od našeho rodinného stolu vyzkoušíte a i u vás také bude Snědeno s chutí ?

předchozí
Pudinkový pohár
další
Křížaly
předchozí
Pudinkový pohár
další
Křížaly

Přidejte svůj komentář