Ingredience
Těsto
- 125 g hladká mouka
- 125 g polohrubá mouka
- 125 ml mléko
- 45 g cukr krupice
- 40 g máslo
- 6 g droždí sušené
- 1 žloutek
- sůl
Náplň
- cca 10 jablka
- 30 g máslo
- 30 g cukr krupice
- 30 g vlašské ořechy
- 10 g Gustin
- z 0,5 citrónová šťáva
- špetička sůl
Postup přípravy
Příprava krok za krokem
1 Hotovo | Začneme tím, že si připravíme dušená jablíčka. Klidně den předem. Náplň můžeme použít až když je zcela vychladlá. Jablka omyjeme, oloupeme, odstraníme jadérka a nastrouháme je na hrubém struhadle. Ve větším kastrolu zpěníme máslo, zasypeme cukrem, přidáme špetičku soli, promícháme a zahříváme, až začne máslo lehounce zlátnout. Pak vsypeme posekané ořechy a ještě malou chviličku opékáme a už stále mícháme. Ořechy s máslem se krásně rozvoní. |
2 Hotovo | Přidáme jablíčka, promícháme, přiklopíme pokličkou a chvíli dusíme. V deci vody rozpustíme Gustin a přilijeme k jablkům. Za občasného zamíchání dusíme ještě pár minutek. Zakápneme citrónovou šťávou a stáhneme z plotny. Necháme úplně vystydnout. |
3 Hotovo | Do mísy odvážíme mouku, cukr, droždí a osolíme. Přidáme rozehřáté máslo, žloutek a vlažné mléko. Zaděláme hladké nelepivé těsto, ideálně v kuchyňském robotu. Zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. |
4 Hotovo | Pak na pomoučené desce stolu rozválíme těsto na obdélník. Hezky na tenko. Placku přetáhneme na čistou utěrkou a ještě válečkem upravíme na co nejpravidelnější obdélníkový tvar. Povrch potřeme připravenou náplní. Po stranách a u sebe necháme volný asi centimetr a na vzdálenější straně cca 3 cm. Pomocí utěrky směrem od sebe zavineme tak, aby vzdálený okraj zůstal vespod. |
5 Hotovo | Opatrně přesuneme na plech vyložený pečícím papírem. Konce prsty zmáčkneme a podsuneme pod závin. Povrch potřeme zbylým bílkem. Vložíme do trouby vyhřáté na 170 st. C a pečeme dozlatova, cca 35 minut. |