Postup přípravy
Máte-li rádi sladká jídla, toto může být dobrá a výživná změna.
- 1.5 hrnku jáhel
- 4 jablka
- 1 lžíce vanilkového pudinku
- 600 g švestek
- 50 ml másla
- hrst slunečnicových semínek
- kokos
- skořice
- špetka soli
- jablečný koncentrát (zdravá výživa, množství dle chuti jablek)
- citronová šťáva (dle chuti jablek)
- máslo a kokos na vymazání formy
- švestkový sirup na ozdobení (zdravá výživa)
Jáhly propláchneme 3x vařící vodou, doplníme dvojnásobek vody než je jáhel a na rozptylovací mřížce uvaříme doměkka se špetkou soli (asi 15-20 minut). Ve druhém kastrolu uvaříme oloupaná a nahrubo nastrouhaná jablka také se špetkou soli, citronovou šťávou a jablečným koncentrátem. Když jsou jablka měkká, smícháme pudink s trochou vody a nalijeme na jablka. Vaříme jen malou chvilku do mírného zhoustnutí.
Pekáček vymažeme máslem a vysypeme kokosem. Jablka smícháme s jáhlami a polovinu směsi rozprostřeme do pekáčku. Poklademe půlkami švestek hustě vedle sebe a navrch rozetřeme zbytek jáhlové směsi. Poklademe plátky másla, posypeme kokosem, skořicí a semínky a v troubě vyhřáté na 170 st. C asi půl hodiny zapečeme.
Na talíři zdobíme švestkovým sirupem.